Preşedintele Duda acuză Comisia Europeană că a blocat fondurile Poloniei ca s-o oblige să-şi schimbe guvernul

Sursa foto: Facebook

Preşedintele polonez Andrzej Duda a criticat Comisia Europeană pentru că a blocat fondurile UE în ceea ce a spus că a fost „o încercare de a forţa Polonia să îşi schimbe” guvernul, adăugând că este deschis la negocieri privind schimbări în sistemul de justiţie, relatează Reuters.

Ultimul guvern polonez condus de partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) a fost implicat într-o dispută cu Uniunea Europeană privind reformele judiciare ale Varşoviei şi statul de drept, ceea ce a dus la blocarea a miliarde de euro din fondurile UE pentru Polonia.

Noul guvern pro-UE s-a angajat să redobândească accesul la aceşti bani prin restabilirea statului de drept, dar se confruntă cu rezistenţa din partea susţinătorilor şi aliaţilor fostului partid de guvernământ, inclusiv a preşedintelui Duda şi a unor judecători de profil înalt.

„Nu am nicio îndoială care a fost scopul blocării banilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) de către Comisia Europeană. A fost o acţiune pur politică împotriva autorităţilor poloneze anterioare”, a declarat Duda, duminică, în timpul unei conferinţe de presă susţinute la Vilnius. „O încercare de a forţa Polonia să îşi schimbe autorităţile, eu aşa am perceput-o, aşa o percep şi evenimentele actuale nu fac decât să o confirme”, a adăugat el.

Citeşte mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: