UBS: Preţurile aurului ar putea creşte cu 10% în acest an

aur
Sursa foto: Unsplash

O notă a UBS de vineri a descris recentele mişcări ale preţurilor ca fiind ”minore”, în contextul creşterii cu 15% a preţului metalului preţios până în 2023 şi a spus că ”puterea pivotării politicii [Federal Reserve] nu trebuie subestimată”.

Preţurile aurului se menţin peste nivelul psihologic de 2.000 de dolari pe uncie, au spus strategii UBS, prognozând o creştere la 2.250 de dolari pe uncie până la sfârşitul anului, în ciuda volatilităţii pe termen scurt.

Analiştii de la Scotiabank au păstrat o perspectivă mai prudentă, dar şi-au revizuit orientarea de preţ în sus.

Într-o notă de luni, ei au spus că au prognozat preţuri mai mari pentru aur şi argint pentru anul acesta şi anul viitor şi şi-au schimbat prognoza pentru aur la sfârşitul anului la 2.000 de dolari pe uncie, de la 1.900 de dolari pe uncie, anterior.

Preţurile aurului pot fi influenţate de factori precum instabilitatea geopolitică şi incertitudinea pieţei – care pot spori atractivitatea metalului de activ ”refugiu sigur” – şi ratele dobânzilor, care pot face investiţiile cu randament mai ridicat mai atractive atunci când sunt majorate.

Pieţele sunt din ce în ce mai nesigure că Fed va începe reducerea ratelor dobânzii în martie.

Preţurile actuale ale aurului includ o probabilitate mai mică, de aproximativ 48%, potrivit instrumentului FedWatch al CME, în scădere de la 81% în urmă cu puţin mai mult de o săptămână.

Investitorii monitorizează, de asemenea, viitoarele reuniuni de politică monetară de la Banca Japoniei de marţi şi de la Banca Centrală Europeană de joi.

Preţul aurului a atins mai multe recorduri la sfârşitul anului trecut şi a înregistrat un record de 2.078 de dolari pe uncie, potrivit Consiliului Mondial al Aurului.

Analiştii au atribuit creşterea aşteptărilor privind ratele dobânzilor şi volatilităţii globale care decurge din conflictul Israel-Hamas.

Preţul aurului spot a scăzut luni, la londra, cu circa 0,26%, la 2.024 dolari uncia.

Băncile centrale au fost, de asemenea, un cumpărător important de aur în 2022 şi 2023, deoarece îşi diversifică rezervele. Acest lucru se datorează unei aşteptări pentru reduceri ale dobânzilor cu câte 1 punct procentual de către Fed, începând din mai, ”punând presiune asupra dolarului american şi asupra ratelor reale ale dobânzilor, care ar trebui să declanşeze o nouă cerere, în special din partea fondurilor de aur tranzacţionate la bursă”, potrivit studiului.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: