Cine este Mihai Popșoi, noul ministru al Afacerilor Externe din R.Moldova

Sursa foto: wikipedia.org

Demisie răsunătoare în R.Moldova. Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R.Moldova, Nicu Popescu, și-a anunțat miercuri demisia din această funcție, locul său urmând să fie ocupat de vicepreședintele Parlamentului R.Moldova, Mihai Popșoi.

Cine este Mihai Popșoi, noul ministru al Afacerilor Externe din R.Moldova

Mihai Popșoi și-a început cariera profesională în poziția de manager de program în cadrul Centrului de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova în 2009.

Un an mai târziu a fost angajat de Secția politică și economică a Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova. Portofoliul său a inclus examinarea procesului legislativ, relațiile cu partidele politice și regiunea Autonomia Găgăuză.

Între anii 2014-2019, Mihai Popșoi a oferit comentarii analitice și a efectuat cercetări despre Republica Moldova și regiunea în ansamblu pentru mai multe companii și fundații internaționale precum: Fundația Jamestown, American Enterprise Institute (Washington); Compania IHS, Chatham House (Londra); Global Focus (București); Foreign Policy Research Institute (Philadelphia); Membru al Asociației pentru Politică Externă din Moldova (Chișinău), potrivit tv8.md

S-a implicat în politică în septembrie 2017, când a fost ales vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate. Este ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova în alegerile legislative din 24 februarie 2019. S-a regăsit pe locul 8 pe lista electorală a blocului electoral ACUM, dar a fost ales în circumscripția electorală numărul 32, care a cuprins suburbiile Chișinăului.

La 8 iunie 2019 a fost ales vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova.

În calitate de vicepreședinte al Parlamentului s-a implicat în coordonarea activității a patru comisii permanente: Comisa juridică, numiri și imunități, Comisia pentru drepturile omului și relațiile interetnice, Comisia pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Comisia pentru politică externă și integrare europeană, din care face parte.

Ce avere are Mihai Popșoi

Potrivit ultimei declarației de avere, depusă în 2022, Popșoi are un salariu de circa 246.600 de lei de la Parlament. Totodată, aceasta a obținut venituri de aproximativ 15.500 de lei din depuneri la bancă și 40.500 de euro din vânzarea unui apartament și a unui automobil Toyota Corolla.

Deputatul a primit și circa 92.600 de lei de la Parlament – diurne, cheltuieli pentru deplasările de serviciu, circa 73.000 de lei – indemnizație pentru renunțarea la mașina de serviciu și circa 176.000 de lei de la Legislativ – compensarea cheltuielilor.

În declarația de avere, deputatul PAS are un extravilan, luat în locațiune, un intravilan moștenit, de circa 136.000 de lei, un spațiu comercial dobândit în 2022, cu o valoare de 60.000 de euro. De asemenea, vicepreședintele Parlamentului deține un apartament de circa 405.000 de lei, o casă de locuit demolată, moștenită, de circa 122.400 de lei și un alt imobil de aproximativ 44.000 de lei.

Familia Popșoi conduce o mașină marca Renault Kadjar din 2019, cumpărată în 2022 cu 326.000 de lei.

Deputatul are 10 conturi bancare, dintre care 6 pe numele său și pe care sunt depozitați circa 642.000 de lei, 317 euro și 1.112 dolari.

Totodată, Mihail Popșoi este căsătorit cu Ecaterina Vâlcu din anul 2009 și au un fiu, născut în anul 2013.

Nicu Popescu și-a dat demisia

Ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat miercuri că şi-a depus demisia după ce şi-a îndeplinit obiectivele cheie legate de apropierea ţării de Uniunea Europeană.

„Pentru a evita orice fel de interpretări eronate privind motivul demisiei mele, subliniez clar că am îndeplinit cu succes obiectivele de politică externă stabilite împreună şi alături de preşedintele Maia Sandu la începutul acestui mandat. Şi, la această etapă am nevoie de o pauză. În acelaşi timp, vă asigur că voi continua să contribui la eforturile echipei de guvernare de a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană şi de a asigura încontinuu pacea, stabilitatea şi calmul în ţara noastră”, a declarat Nicu Popescu în cadrul unei conferinţe de presă.

Şeful diplomaţiei de la Chişinău a trecut în revistă realizările din ultimii ani şi a menţionat că în perioada cât a deţinut postul de ministru a avut peste 160 de întrevederi bilaterale la nivel de miniştri de externe.

„În aceste întrevederi am reuşit să fortific şi să continuăm dialogul cu 55 de state din întreaga lume. Am efectuat 76 de vizite în străinătate, dintre care 23 de vizite au avut loc la Bruxelles. În toată această perioadă, Republica Moldova a fost vizitată de aproximativ 50 de omologi de ai mei din statele partenere ale Republicii Moldova”, a adăugat Popescu.

„În ultimii ani am depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. Am devenit stat candidat pentru aderare şi am ancorat ferm şi ireversibil Republica Moldova în marea familie europeană. Procesul de aderare se desfăşoară cu cea mai bună dinamică. Chiar şi la şedinţa executivului de astăzi (miercuri) vom adopta modificările necesare la planul naţional de aderare la Uniunea Europeană”, a conchis ministrul.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: