Ana Maria Cătăuță, deputat PSD, invitata Marinelei Angheluș în emisiunea Puterea Știrilor, atrage atenția asupra curentului extremist care cuprinde, rând pe rând, statele UE, explicând de ce, în România, partidele și liderii extremiști se urcă pe frustrările reale ale oamenilor și, de fapt, ei nu vin cu soluții (poate, doar absurde, nerealizabile) dar, vin cu lozinci. Deputatul PSD afirmă, de asemenea, că oricine dorește să citească CV-ul senatoarei Șoșoacă, să se lase păgubaș. Deși obligatoriu, pe site-ul Senatului nu există acest CV.
“Formele de extremism, de obicei, apar în momentul în care sistemul clasic nu reușește să mai răspundă la problemele oamenilor. Eu dacă stau și-l ascult pe Simion, poate că din lucrurile pe care el le spune, ar avea dreptate, până la un punct. Problema este că ei nu vin cu soluții și/ sau soluțiile pe care le propun sunt atât de absurde încât nu se vor întâmpla niciodată. Nu, nu au cum să funcționeze. Ei, de fapt, se urcă pe o frustrare reală a populației, sau pe o frică sau pe o nemulțumire și vin cu tot felul de lozinci care nu sunt decât lozinci. Dacă vă uitați, pe fond, la ce au propus ei până acum, nu e nicio propunere concretă de politică public, de la cap la coadă.
Diana Șoșoacă nu are CV-ul publicat, nicăieri
„Personajele care sunt în fruntea acestor mișcări sunt cel puțin dubioase. Știți că dna. Șoșoacă n-are CV-ul publicat nicăieri? Adică, dânsa spune că este avocat. S-o credem pe cuvânt, dar sunt zvonuri care spun, de exemplu, că dânsa a lucrat în anumite instituții ale statului. Ar trebui, totuși, fiindcă este senator. Pe site-ul Senatului nu există nicăieri, așa ceva. Legea spune că trebuie să existe un CV și o declarație de avere. Declarație de avere există, dar nu există CV-ul și vă spun că am verificat pentru că mi-a atras atenția cineva și m-am uitat. Nu există”.
Sunt zvonuri că Șoșoacă ar fi lucrat la… diverse instituții ale statului
„Aud zvonuri că ar fi lucrat la diverse instituții ale statului român. Nu știu acest lucru, dar există o susținere pe care astfel de partide o au din partea Federației Ruse și a altor actori, pentru că încercarea de a destabiliza Europa și încercarea de a destabiliza relația transatlantică este în interesul lor. Rușii sunt foarte buni la propagandă și folosesc nemulțumirile și frustrările românilor pentru a crea acest climat în care o soluție extremă, populistă să poată funcționa. Practic, încearcă destabilizarea statului din interior. Da, pentru că știți că se vorbește despre acest război hibrid, o parte îl reprezintă și această intoxicare. Dacă vă uitați la clipurile acelea pe rețele care circulă pe rețelele sociale și care au o română ușor stâlcită, e clar că există această intoxicare. Ori se folosește inteligența artificială, ori se folosesc români care sunt în afară granițelor, poate din Republica Moldova, pentru a o promova. Auzim cu toții că există aceste ferme de troli care efectiv inundă piața cu informații greșite, repet, plecate de la probleme reale, dar cresc importanța acestor probleme și o transformă în ceva mult mai mare”.
Apartenența la Uniunea Europeană ne-a ajutat, însă aceasta nu înlocuiește un plan de țară
„Dacă nu suntem atenți, vom fi deraiați de pe drumul nostru european. Eu nu zic că e perfect, dar după aderarea la Uniunea Europeană, România s-a dezvoltat. Unde am greșit noi este că n-am știut cum să facem că diferențele dintre regiuni să nu fie atât de mari.
Dar dacă mergem în orice țară din Balcani, unele din ele (în anul 1990, economic vorbind, erau înaintea noastră) acum, sunt mult în urmă noastră, cu bune, cu rele. Apartenența la Uniunea Europeană ne-a ajutat, însă asta nu înseamnă că înlocuiește un plan de țară. Asta este treaba noastră”.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News