DOCUMENT Proiect PSD pentru impunerea duratei minime de 7 ani la contractele de arendă

Sursa foto: unsplash
Sursa foto: Unsplash

Proiectul PSD care îi are printre inițiatori pe actualul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, pe fostul ministru de resort Adrian Chesnoiu și pe secretarul general al PSD, Paul Stănescu, și prin care este impusă, fără diferențiere, o durată minimă de 7 ani a contractelor de arendare a primit din nou raport favorabil pentru adoptare în comisiile de specialitate ale Senatului.

În pofida faptului că în comisia de agricultură a fost admis un amendament prin care moștenitorii bunurilor arendate puteau denunța contractele, comisia juridică a respins amendamentul, ignorând obiecțiile în acest sens ale președintelui Iohannis, cât și avertismentul Consiliului Legislativ că, în anumite situații, moștenitorii vor putea ajunge să nu dispună chiar 14 ani de bunurile moștenite, conform datelor analizate de Profit.ro.

De ce este important: Mai mulți deputați și senatori PSD, cărora li s-au alăturat și aleși PNL, au inițiat în 2022 un proiect de lege care a fost adoptat de Parlament, prin votul final al deputaților, în luna iunie a anului trecut. Printre principalii inițiatori s-au numărat și atunci ministrul actual al Agriculturii, Florin Barbu, foștii miniștri Adrian Chesnoiu și Daniel Constantin, precum și secretarul general al PSD, Paul Stănescu. După ce proiectul a fost respins ca neconstituțional de CCR, la sesizarea USR și a președintelui Iohannis, proiectul a fost inițiat din nou de PSD, de această dată fără PNL, iar printre inițiatorii se numără din nou Florin Barbu, Adrian Chesnoiu și Paul Stănescu.

Mai este bine de știut: Parlamentul a modificat în octombrie 2023 o lege prin care zeci de mii de hectare de teren erau transformate în pajiște. La șefia comisiei de agricultură a Camerei Deputaților era social-democratul Florin Barbu. Potrivit unor informații apărute în presă, la două zile după publicarea legii în Monitorul Oficial, zeci de mii de hectare care apăreau în actele de cadastru ca fiind mlaștini sau bălți ar fi fost transformate peste noapte în pășuni. Câteva luni mai târziu, Ministerul Agriculturii condus de Florin Barbu ar fi transformat stuful din Deltă în furaj pentru animale.

Toate aceste modificări s-ar fi făcut după ce, printre acționarii a două firme care controlau aproape tot stuful din Deltă, ar fi apărut fiul lui Paul Stănescu și soția unui preot din Tulcea, care i-a fost consilier lui Paul Stănescu, în perioada în care acesta era ministru al Dezvoltării. Potrivit informațiilor apărute în presa centrală, Agenția pentru Plăți în Agricultură a blocat o cerere de plată de peste 5 milioane de euro într-o afacere legată de stuful din Delta Dunării, care acum este cercetată și de Parchetul European.

Prevederile proiectului contestat de președintele Iohannis și respins de Curtea Constituțională

Proiectul instituia, în forma ințială, o durată minimă obligatorie de 10 ani a arendării în cazul tuturor tipurilor de culturi, cu argumentele dezvoltării domeniului agriculturii și apărării drepturilor arendașilor. În forma actuală a legii se specifică doar că arendarea poate fi făcută și pe durată nedeterminată, fără a fi stabilită vreo durată obligatorie. În cele din urmă, în comisii, durată minimă a arendării a fost redusă la 7 ani.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: