ANAF-ul nu a reușit să implementeze e-Factura, dar îi cere acest lucru unei firme din Cuca-Măcăi

Sursa foto: Shutterstock

Antreprenorii români sunt asaltați la început de an de e-Factura, semnătură electronică, e-Transport, taxe și impozite mărite. Prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Augustin Feneșan, explică la ce absurdități s-a ajuns.

Prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Augustin Feneșan, a vorbit pentru „Adevărul” despre ultimele modificări fiscale și de procedură pentru firme, precum e-Semnătura și e-Factura.

Feneșan susține că măsurile de digitalizare sunt bine-venite, dar acestea trebuie introduse treptat și explicate foarte bine antreprenorilor, lucru care nu se întâmplă acum, în contextul în care nici măcar angajații ANAF nu știu prea bine despre ce este vorba.

Sistemul e-Factura a stârnit amuzament în rândul specialiștilor, în contextul în care au apărut tot felul de erori de traducere. Printre unitățile de măsură traduse altfel se numără și „psihiatră învelită”, având codul XSW.

În plus, spune Feneșan, digitalizarea ar trebui să vină și cu o simplificare a birocrației pentru antreprenori, însă de la primării și de peste tot se cer în continuare copii după documente emise de aceeași unitate sau chiar de la biroul vecin.

Cel mai mare paradox cu privire la e-Factură este faptul că ANAF-ul nu a vândut caietul unic de control, pentru că nu are implementată e-factura, dar cere firmelor cu doi-trei angajați să-și implementeze acest sistem.

În ceea ce privește modificările fiscale, Feneșan susține că trebuie să existe predictibilitate și trebuie mărită baza de impozitare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: