Odobescu pledează pentru o bună comunicare din partea autorităţilor pentru a contracara narativele şi dezinformare rusă

Luminița Odobescu, la reuniunea Consiliului NATO
Sursă foto: MAE

Ministrul de externe Luminiţa Odobescu consideră că, mai ales într-un an electoral, este foarte important ca autorităţile să-şi sporească abilitatea de a comunica, de a reacţiona şi de a prezenta într-o manieră transparentă informaţiile necesare, astfel încât cetăţenii să facă deosebirea dintre ceea ce este falsul narativ rusesc şi ceea ce este adevărat. Şefa diplomaţiei dă asigurări, într-un interviu pentru Digi24, că România lucrează în acest sens inclusiv cu partenerii europeni şi americani.

„Războiul acesta nu este numai despre Ucraina, este un război, despre modul în care noi, partenerii europeni, împreună cu Statele Unite, reuşim să sprijinim în continuare Ucraina. (…) Când vorbim de un război adus de Rusia, nu vorbim numai de conflictul militar şi de războiul de agresiune dus în Ucraina vorbim de un război hibrid care însoţeşte de fapt acest război militar. Şi acest război hibrid ne afectează pe toţi şi afectează în principal partenerii vulnerabili, dar şi statele europene, mai ales în perspectiva alegerilor. Şi ştim cu toţii că atunci când sunt alegeri, state care au interese cum este Rusia şi nu numai, sau actori statali care au interese, utilizează aceste instrumente într-o direcţie pe care noi nu ne-o dorim”, a declarat ministrul român de externe într-un interviu difuzat, vineri, de Digi24.

„Este o chestiune importantă şi lucrul acesta îl facem în coordonare cu partenerii noştri, să vedem exact cum putem să contracarăm acţiunile hibride, cum putem să contracarăm dezinformarea, inclusiv în perspectiva alegerilor. Este o provocare la care nu numai România trebuie să răspundă, dar şi celelalte state europene, pentru că alegerile europene sunt un test, un test al democraţiei în primul rând, dar şi un test al rezilienţei societăţilor noastre, inclusiv în faţa acestor provocări”, a explicat Luminiţa Odobescu.

Întrebată dacă, în opinia sa, se comunică de la nivelul statului român suficient de clar, ea a spus că este un lucru pe care Ministerul de Externe se străduieşte să-l facă, să comunice cât mai bine şi mai transparent. „Dar acest lucru priveşte întreaga societate”, a adăugat ministrul de externe. „Este foarte important, într-un mediu extrem de complex şi dificil securitar, să lucrăm ca şi societate, să creştem rezilienţa societăţii, astfel încât cetăţenii noştri să poată să deosebească ceea ce este adevărat de ceea ce este fals în termeni de narativ. Este foarte important, de asemenea, să crească şi capacitatea autorităţilor de a comunica, de a reacţiona şi de a prezenta într-o manieră transparentă, câteodată anticipativă, informaţiile necesare, astfel încât cetăţenii să facă deosebirea dintre ceea ce este falsul narativ rusesc şi ce a ceea ce este adevărat”, a punctat Luminiţa Odobescu.

„Şi noi lucrăm în acest sens”, asigură ministrul de extrerne. „Ne coordonăm strâns cu partenerii strategici, în principal cu Statele Unite, dar şi cu Comisia Europeană şi cu ceilalţi parteneri europeni. Este un fenomen nou, cu intensitate maximă şi este suficient câteodată să urmărim cu maximă atenţie declaraţiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe rus sau a diverşilor actori care au diverse mesaje în această direcţie şi realizăm de fapt, în secunda următoare, cum sunt preluaţi, de cine sunt preluaţi şi cum sunt răspândiţi, ca să spun aşa, în societate, mai ales prin canalele media, de social media”, a arătat şefa diplomaţiei române.

„E important să ne pregătim şi modul în care vom comunica, autorităţile”, a spus Luminiţa Odobescu, subliniind că şi politicienii vor comunica mai mult în acest an al alegerilor europene.

„Câteodată – şi eu, care am lucrat foarte mult la Bruxelles – ne dăm seama că poate limbajul pe care îl folosim este unul tehnic şi nu neapărat dens, pe înţelesul tuturor, (…) prietenos, pentru că, mă rog, mediul este unul complex, cu foarte multe reglementări, cu cuvinte tehnice şi aşa mai departe şi trebuie într-adevăr să facem un efort comun de a explica mai bine ce înseamnă Uniunea Europeană şi ce înseamnă unitatea şi securitatea pe care ţi-o oferă ca fiind membru al Uniunii Europene şi al NATO”, a recunoscut ea.

„E o responsabilitate a noastră, a tuturor, a decidenţilor politici şi a celor care se află în instituţiile europene, dar şi a europarlamentarilor noştri, a candidaţilor pentru europarlamentare să explicăm mai bine ceea ce facem împreună. Nu cred că avem soluţii, într-o lume extrem de complexă şi dificilă, cu foarte, foarte multe provocări, decât să stăm împreună – împărtăşim până la urmă aceleaşi valori, împărtăşim aceleaşi principii democratice. Ne dăm seama că într-o lume complexă nu reuşim singuri decât având aceste soluţii comune”, a declarat Luminiţa Odobescu în emisiunea „Paşaport diplomatic” de la Digi24.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: