ANALIZĂ Cine câștigă și cine pierde dacă Sebastian Burduja intră în cursa pentru Primăria București

Sursa foto: Facebook / Sebastian Burduja

Confruntarea pentru Primăria București pare să fi intrat zilele acestea într-o nouă etapă. După ce Nicușor Dan a început să curteze partidele de dreapta încă de anul trecut, sperând că acestea îl vor susține pentru o nouă candidatură, edilul se vede acum încurcat de anunțul făcut de Sebastian Burduja. Mai exact, liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja, a declarat săptămâna aceasta că îşi asumă candidatura la Primăria Capitalei, el precizând că este în fişa postului său, după ce a preluat şefia organizaţiei PNL Bucureşti.

Concomitent, PNL București a lansat campania online „Ce-ai făcut, Nicuşor?”. Aceasta coincide cu „aniversarea” de un an a solicitării transmise de Partidul Naţional Liberal către Primarul General, PNL Bucureşti de a rezolva 10 teme prioritare ale Bucureştiului. Scopul este de a afla direct de la bucureşteni dacă Nicuşor Dan ar merita un nou mandat de Primar General și, în cazul unui răspuns negativ, PNL se va orienta cel mai probabil către propriul candidat.

Efectele intrării lui Sebastian Burduja în cursa electorală

Intrarea lui Sebastian Burduja în cursa pentru Primăria București ar produce o serie de efecte. În primul rând, șansele lui Nicușor Dan de a mai obține un mandat de edil devin aproape nule în acest context. Asta pentru că actualul edil s-ar sprijini doar pe o coaliție compusă din USR, PMP și Forța Dreptei, partide care au anunțat deja că îi susțin candidatura. Sondajele arată că împreună, cele trei partide pot asigura cel mult un sprijin de 20%, insuficient pentru a-i asigura lui Nicușor Dan un nou mandat. Acesta este și motivul pentru care Nicușor Dan insista pe lângă PNL pentru a primi sprijinul acestui partid.

Intrarea lui Burduja în cursă ar diviza și mai mult scena politică, lucru care nu este în avantajul actualului edil. Mai mult, Burduja l-ar putea surclasa pe Nicușor Dan în alegeri. Asta, cu toate că potrivit sondajelor de anul trecut, PNL se află undeva la 17% în București.

Burduja este însă unul dintre cei mai vizibili miniștri din actualul cabinet și totodată unul dintre cei mai mediatizați. Pe întreg anul 2023, acesta s-a clasat pe locul al doilea, după Cătălin Predoiu, fiind menționat în 33.833 materiale jurnalistice. Sebastian Burduja a fost foarte implicat și în lupta împotriva edilului de la Sectorul 1, Clotilde Armand. Acesta a fost unul dintre cei mai vocali critici. Vizibilitatea reprezintă unul dintre cele mai importante elemente în cadrul campaniilor electorale, deși este un element aproape intangibil.

Intrarea lui Burduja ar mai produce un efect notabil. Candidatul PSD ar deveni favorit, de vreme ce social democrații sunt considerați favoriți în sondajele de opinie de anul trecut, fiind clasați la 31% în intenția de vot. Dacă acest candidat va fi Gabriela Firea, atunci șansele ca PSD să își adjudece victoria cresc substanțial, ținând cont că Firea are avantajul de a fi ocupat deja funcția de edil. Totodată, aceasta este unul dintre cei mai vocali critici ai actualului edil. Fragmentarea votului ajută în general partidele mari, cu o bază solidă. Din acest motiv, Nicușor Dan are șanse minime să mai obțină un mandat în cazul în care Burduja devine oficial candidatul PNL la Primăria Capitalei.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: