USR și aliații săi își prezintă lista pentru alegerile europarlamentare, conform căreia PMP și partidul lui Ludovic Orban primesc două locuri eligibile. Potrivit algoritmului, după fiecare două locuri ocupate de candidați ai USR, al treilea loc revine unuia dintre cele două partide mici din alianță.
Astfel, lista este deschisă de doi candidați din partea USR, urmați de unul din partea PMP (chiar președintele formațiunii, Eugen Tomac). În următorul pachet de trei urmează încă doi candidați USR, urmați de unul din partea Forței Dreptei (fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru).
Procentele cu care PMP și Forța Dreptei figurează în sondaje nu le ajută să treacă pragul electoral nici măcar împreună. În cele mai multe sondaje partidul fostului premier Orban este inclus la categoria „Alții”. Surse din interiorul USR ne-au spus că liderii celor două partide mici au convins conducerea USR că aportul lor de voturi ar asigura USR că va trece de pragul electoral, iar prezența lor în alianță ar garanta USR încă cel puțin două mandate.
Cedarea făcută de echipa lui Cătălin Drulă în fața acestor argumente i-a supărat pe unii dintre liderii USR, care ar fi văzut mai puține locuri eligibile pentru micii aliați și mai jos. Mare parte dintre cei supărați au apreciat că USR s-ar fi putut descurca bine în alegeri și fără cele două partide mici, care doar ridică pragul electoral cu câteva procente pe care nu le pot acoperi.
Potrivit legislației electorale, pragul unei alianțe este rezultatul adunării la cota de 5% al primului partid a unui procent de 3% pentru al doilea partid membru și a câte 1% pentru fiecare partid component începând cu al treilea. Pentru o alianță de trei partide precum USR-PMP-FD, pragul electoral este de 5+3+1=9%.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News