Noi manifestații în Israel. Au participat inclusiv miniştri

Sursa foto: Facebook

Câteva mii de israelieni, printre care şi miniştri, favorabili restabilirii coloniilor din Fâşia Gaza, s-au adunat duminică seară la Ierusalim, îndemnându-l pe prim-ministru să meargă mai departe cu acest proiect, relatează AFP.

Membri ai partidului Likud al lui Benjamin Netanyahu şi alţi miniştri de extremă-dreapta au luat parte la miting, în timp ce luptele dintre armata israeliană şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas în Gaza s-au intensificat.

„A venit timpul să ne întoarcem în Gush Katif şi să încurajăm emigrarea voluntară”, a declarat ministrul pentru Securitate Naţională, Itamar Ben-Gvir, referindu-se la un grup de colonii israeliene care se aflau cândva în Gaza.

„Retragerea duce la război şi, dacă nu vrem un alt 7 octombrie, trebuie să ne întoarcem acasă, să controlăm teritoriul şi (…) să încurajăm” plecarea „voluntară” a locuitorilor din Gaza, a adăugat el.

Alţi unsprezece miniştri au fost prezenţi la această reuniune, desfăşurată într-un centru de conferinţe plin de oameni la Ierusalim, potrivit organizatorilor.

Unii vorbitori au cerut expulzarea palestinienilor din Gaza, afirmând că restabilirea coloniilor este singura modalitate de a garanta securitatea Israelului.

Alţii au scandat „Acordurile de la Oslo sunt moarte, poporul israelian trăieşte”, cu referire la acordurile care ar fi trebuit să ducă la convieţuirea paşnică a celor două popoare, ratificate în 1993 de liderul OEP Yasser Arafat şi de premierul israelian Yitzhak Rabin la Casa Albă, în prezenţa preşedintelui american Bill Clinton.

Mitingul a arătat că o facţiune extremistă, mult timp minoritară în Israel, câştigă acum teren, cu riscul de a adânci divergenţele dintre Israel şi aliatul său american.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: