Chişinăul exclude ca Rusia să aibă un rol în reglementarea problemei transnistrene cât timp este în război cu Ucraina

Sursă foto: Facebook/ Oleg Serebrian

Principalul negociator al Republicii Moldova pentru rezolvarea conflictului transnistrean – vechi de trei decenii – a exclus duminică orice rol al Rusiei în găsirea unei soluţii, atât timp cât Moscova este angajată în războiul său din Ucraina, relatează Reuters.

Vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian a declarat că formatul de negociere 5+2 pentru Transnistria, în vigoare de 20 de ani – care a inclus Rusia, Ucraina şi OSCE ca negociatori, iar Statele Unite şi Uniunea Europeană în calitate de observatori -, nu ar putea servi la nimic atât timp cât Rusia îşi continuă invazia în Ucraina.

„Revenirea la acel format pentru o soluţionare paşnică depinde de îmbunătăţirea relaţiilor dintre Moscova şi Kiev”, a declarat el. „Nu a fost desfiinţat oficial, dar este îngheţat”, a confirmat vicepremierul de la Chişinău.

Serebrian a făcut aceste comentarii la postul naţional de radio, în timp ce guvernul pro-european al Republicii Moldova îşi continuă eforturile pentru a obţine aderarea la Uniunea Europeană, notează Reuters. Sâmbătă, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că noul ministru desemnat pentru afaceri europene va conduce echipa Moldovei la negocierile de aderare, care au primit undă verde de la liderii Uniunii Europene luna trecută.

Puţine progrese ar putea fi aşteptate deocamdată în ceea ce priveşte „al treilea coş” al discuţiilor – care se ocupă de viitorul statut al enclavei proruse.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: