Comasarea alegerilor europarlamentare cu locale. Ce partide câștigă

Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Invitat luni în emisiunea Puterea Știrilor, sociologul Marius Pieleanu, director Avangarde, a declarat că PNL poate obține un scor cu mult peste 20% la alegerile europarlamentare din acest an, dacă se vor comasa alegerile europarlamentare cu cele locale. În mod paradoxal, și USR ar câștiga dintr-o astfel de mutare, este de părere Marius Pieleanu.

„Clasamentul este astăzi în funcție de ce decizie se va lua în coaliția de guvernare. Dacă vor fi cumulate alegerile europarlamentare cu cele locale, atunci cu siguranță Partidul Național Liberal va obține un scor foarte bun. Și, firește, și Partidul Social Democrat va obține un scor foarte bun. PNL trece în cazul acesta cu mult peste 20%.

Este o mișcare foarte bună, pentru că dacă se mobilizează primarii, și se vor mobiliza, pentru că e vorba de propria lor poziție, vor maximiza și scorul la alegerile europarlamentare pentru cele două partide, dar vor obține și un scor foarte bun în consilii locale și, după caz, consiliile județene. Este o lovitură dacă cele două partide se vor înțelege să comaseze alegerile europarlamentare cu cele locale.

USR-ul, în mod paradoxal, câștigă și el dintr-o astfel de mutare pentru că are primăriile mari. Câștigă prin Nicușor Dan, de exemplu, poate câștiga un număr mare de voturi”, a declarat sociologul Marius Pieleanu, în direct la Puterea Știrilor.

Doi lideri PSD se opun comasării alegerilor

Amintim că liderii PNL și PSD s-au reunit luni de la ora 16.00 pentru a discuta, între altele, varianta comasării alegerilor locale cu europarlamentare.

Surse politice au precizat pentru PS News că prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu și eurodeputatul PSD, Mihai Tudose nu sunt de acord cu comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare.Potrivit acelorași surse, liderul PSD, Marcel Ciolacu este de acord cu propunerea de comasare a alegerilor.

Diferențele de opinie dintre liderul PSD și cei doi membri ai partidului ar putea duce la divergențe în interiorul taberei social democrate.

De cealaltă parte, rațiunea pentru care PNL ar fi avantajat de comasarea europarlamentarelor cu localele nu este complicată: candidații la primării și la consiliile locale și județene, mobilizați la maximum pentru propriile lor funcții, ar aduce implicit voturi și pentru partid la europarlamentare.

De altfel, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, vorbit luni despre varianta comasării alegerilor europarlamentare şi locale și a precizat că miercuri va avea loc o şedinţă la conducerii PNL, pe această temă. „Decizia va fi în așa fel încât să fie bine pentru cetățenii României și pentru democrație”, spune Nicolae Ciucă despre o posibilă comasare a alegerilor europarlamentare cu cele locale.

„Este o decizie pe care o vom discuta în partid și în coaliție. Nu vom lua niciodată decizii decât asumate, nu pe surse. Iar decizia va fi în așa fel încât să fie bine pentru cetățenii României și pentru democrație”, a declarat Nicolae Ciucă.

„Este o problemă care trebuie analizată la nivelul nostru, al liderilor politici, pentru că acest flagel al extremismului și al suveranismului trebuie să fie combătut. Într-o societate democratică, cu cât prezența la vot e mai mare, cu atât validarea voinței poporului este mai clară, de aceea este important să facem în așa fel încât deciziile pe care le luăm să fie în beneficiul democrației și al cetățenilor. După ce analizăm toate aceste ipoteze în partid și în coaliție vom comunica”, încheie Ciucă.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: