ANALIZĂ Cum arată tabloul alegerilor locale la Craiova: cine ar putea fi contracandidații Olguței Vasilescu

Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Alegerile locale de la Craiova se anunță a fi interesante anul acesta. Presa locală scrie că Olguța Vasilescu va avea o rivală în cursa pentru Primăria Craiova. Aceasta este Emilia Neagu, antreprenor și activist civic, după cum se descrie, este în cursa pentru selecția candidatului la alegerile pentru funcția de primar din partea USR.

Emilia Neagu, contracandidat al Olguței Vasilescu

Emilia Neagu
Emilia Neagu / sursa: captura foto

Emilia Neagu s-a născut pe 24 martie 1976 în Caracal, județul Olt. A terminat Liceul din orașul natal în 1994. În 1996 s-a mutat la Craiova, unde a urmat, între 1996 și 1998, Colegiul de Birotică. În 2006, a absolvit Facultatea de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității din Craiova. În 1999 a intrat în domeniul imobiliarelor, unde a activat ca persoană fizică autorizată. În 2003 și-a întemeiat propria firmă în domeniu.

În ultima vreme aceasta a devenit unul dintre principalii critici ai primarului Olguța Vasilescu. Fervoarea criticilor i-a adus și un proces de defăimare. Directorul Aeroportului din Craiova a dat-o în judecată pentru calomnie, din cauza unei postări pe Facebook.

Olguța Vasilescu rămâne favorită

Claudiu Manda
Sursa foto: Olguta Vasilescu (Epoch Times România)

În ciuda anunțului privind candidatura Emiliei Neagu, Olguța Vasilescu rămâne favorită pentru un nou mandat. În primul rând, Emilia Neagu nu se bucură de un sprijin solild pentru a ataca cu succes Primăria din Craiova. Sprijinul USR este unul infim, în contextul în care Olguța Vasilescu are în spate sprijinul Partidului Social Democrat.

Singura șansă a Emiliei Neagu ar fi fost să coaguleze un sprijin mai larg, de pildă o alianță la nivel local între USR și PNL. O astfel de alianță nu se întrevede însă la Craiova. USR a încercat încă de anul trecut să coaguleze o alianță anti-PSD.

În martie, USR Dolj a făcut un apel către partidele de dreapta să înceapă discuții pentru „elaborarea unei strategii care să aibă ca prioritate formarea unui pol de dreapta, în vederea alegerilor locale din 2024, cu scopul asumat de a schimba administrația PSD din Craiova“. Președintele PNL Craiova, Nicolae Giugea, nu vedea însă posibilă o astfel de alianță, spunând „PNL nu îşi pierde identitatea şi prin atitudine şi prin tot ce face şi prin această alianţă pentru guvernare. N-avem cum să fim de stânga. Am fost, suntem şi rămânem de dreapta. PNL este cel mai puternic partid de dreapta din România“, a afirmat preşedintele PNL Craiova.

Acesta considera „prematură” o discuție despre un pol de dreapta. De atunci și până în prezent PNL nu a dat semne că ar dori o astfel de alianță și, probabil că liberalii vor decide în final să meargă cu propriul lor candidat, chiar dacă numele acestuia nu este încă cert.

Olguța Vasilescu mai are un avantaj important asupra Emiliei Neagu: experiența în funcția de edil. Aceasta a ocupat funcția între 2012 și 2016 și apoi din nou din 2020 și până în prezent. Pauza dintre 2016 și 2020 a venit în urma deciziei primarului Olguța Vasilescu de a accepta funcția guvernamentală de ministru al Muncii și Solidarității Sociale. Revenirea în politica locală a venit în 2020, Olguța Vasilescu, învingându-l pe candidatul PNL, Nicolae Giugea.

Fane Stoica îl vrea plecat pe Marian Vasile

Marian Vasile
Marian Vasile / sursa: captură foto

Presa locală scrie că liberalului Marian Vasile, consilier local, i s-ar face vânt din PNL. Acesta a apostrofat-o asiduu pe Olguța Vasilescu în ședințele de Consiliu Local. Totodată, circulă zvonul că Vasile ar fi curtat de USR, dar și de AUR pentru candidatura la primărie. Tot potrivit presei locale, Marian Vasile își dorește funcția de primar al Craiovei. Există și zvolul că jurnalista Ramona Săseanu ar putea să intre în cursă, sprijinită de un partid mare, posibil chiar PNL.

„Deocamdată iau în considerare această candidatură”, a declarat Săseanu Paginademedia.ro. „Dacă voi considera că sunt şanse, voi face pasul următor”, a continuat ea.

Cosmin Poteraș a anunțat oficial că vrea la Primărie

Cosmin Poteraș
Cosmin Poteraș / sursa: captură foto

Senatorul Cosmin Poteraș a anunțat deja că este candidatul REPER la alegerile pentru Primăria Craiova. Totodată, acesta a precizat că a lansat invitații la discuții celorlalte partide de dreapta pentru a închega o alianță și susține desemnarea unui candidat comun. Însă, a spus Poteraș, acesta ar trebui stabilit în cele din urmă numai în urma consultării cu cetățenii municipiului.

Ringo Dămureanu, candidatul AUR?

Ringo Dămureanu
Ringo Dămureanu / sursa: captură foto

Să nu uităm de Ringo Dămureanu, ”ancora” AUR de la Dolj. Ringo Dămureanu a fost indicat ca posibil candidat la primăria Craiova, încă de la sfârșitul anului 2023.

„Luăm foarte în serios alegerile locale. Pentru primăria Craiova avem mai multe alternative. Nu vă ascund că al nostru coleg Ringo Dămureanu este unul dintre potențialii noștri candidați. De asemenea, nu vă ascund că, în multe localități din județ, suntem în discuții cu oameni iubiți în comunitate, oameni care sunt la ora asta înregimentați politic la alte partide, oameni care în 2020 nu aveau această alternativă. Nu vă post spune nume, la Craiova, Segarcea, Filiași, Calafat, dar cred că ne vor alege și că ne vom bate pentru primul loc. Și la Craiova și la județ”, a declarat George Simion în decembrie 2023.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: