INTERVIU De ce se anunță un an greu pentru fermieri. Expert agribusiness: Atenție la fiecare leu cheltuit!

Foto: Agroinfo

Florin Constantin, expert agribusiness, fondatorul unei firme de recrutare de specialişti în sector, spune că 2024 este un „an de apărare”, pentru fermieri. Ce vrea să însemne aceast atribut pe care expertul îl acordă anului care abia a debutat, aflați din interviul acordat, exclusiv, la PS News.

Foto: Face Book Agexecutive

Florin Constantin: 2024 este un an de apărare, defensiv. Focusul este pe controlul costurilor, pe reducerea expunerii pe riscuri și pe o agricultură rezonabilă. Nu neapărat sustenabilă ci, rezonabilă. Ce înseamnă asat? Atenție la fiecare leu cheltuit și la fiecare leu, potențial, de venit? Asta presupune mai multă informare din partea agricultorilor și a tuturor celor de pe lanțul agricol. Ei trebuie să fie mai conectați cu informațiile, cu interpretarea lor și să fie atenți la fiecare mișcare și fiecare decizie pe care o iau.

PS News:  Este agricultorul român adaptabil la orice situație? Maleabil?

Florin Constantin: Da, dar de multe ori agricultorul român merge după ureche. Este un lucru bun că are agilitate și că poate să se adapteze în timp util, în timp real. Realitatea arată totuși că, măsurând aceste decizii luate la filling, riscul să fii în afara traseului crește exponențial.

PS News: Ce înseamnă, mai exact, să fii în afara traseului?

Florin Constantin: De exemplu, un fermier știe că are un teren prost într-o zonă foarte secetoasă. Dacă anul nu-ți arată semne bune, pui o cultură rezistentă la secetă (exemplu, sorgul de boabe) sau îl lași chiar necultivat până la sezonul următor. În loc să-l cultivi din primăvară, unde știi că porumbul are șanse minime să se facă, pentru că e secetă, aștepți până în toamnă.

Da, este o pierdere că lași terenul gol atâta vreme, dar măcar nu ai băgat niște bani pe care oricum n-ai cum să-i recuperezi.

PS News: În ceea ce privește inputurile: furajele, fertilizatorii, îngrășămintele, care ar fi tendința prețurilor, anul acesta?

Florin Constantin: Prețurile nu or să scadă, niciodată. Au crescut din cauza inflației. Și chiar dacă materiile prime au scăzut, comercianții țin de preț și e normal pentru că vor să facă profit. Pe de altă parte, cererea lor scade din cauza unei puteri scăzute de cumpărare.

Nu pentru că suntem mai puțini pe planetă, din contră, dar puterea de cumpărare a scăzut. Oamenii s-au repliat, iau măsuri defensive, își cumpără mai puține alimente. Chiar auzeam de la un producător de ulei, că producția, vânzarea în România a scăzut drastic, pentru că acum se consumă din rezervele de ulei din pandemie. Și atunci a fost panică, oamenii au cumpărat foarte mult ulei. Acuma nu mai sunt bani să cumpere și românul consumă. Și a scăzut consumul cu 40% față de anul trecut.

PS News: Domnule Florin Constantin, în România, 20% din firmele mari de inputuri domină piața. Cum vedeți această situație?

Florin Constantin: 20-30% dintre distribuitorii români de inputuri concentrează undeva la 40% din totalul de piață și restul ( până la 440 și ceva de actori) sunt foarte mărunți. Este o piață foarte fragmentată în distribuția de inputuri către agricultori. Este o specificitate a sectorului de agribusiness din România.

PS News: Atunci, dacă suntem cumva excepția, care nu aș spune, de data aceasta că ar confirma regula, înseamnă că lucrurile ar putea fi mai bune, dacă ar fi mai diversificate?

Florin Constantin: Da, pot fi îmbunătățite, dacă ecosistemul ăsta s-ar mai raționaliza, dar e mult până departe. Și cred că ține foarte mult și de tendința agricultorului român de a fi foarte “tranzacțional”  în anumite situații și de a lucra cu mai mulți parteneri în paralel.

PS News: În experiența agribusiness-ului ați luat startul din Franța. Acolo ați început, la o vârstă destul de mică, și ați venit în România și ați clădit această afacere, Agexecutive. Cât de greu a fost să adaptați mentalitatea românească la acest lucru?

Florin Constantin: E e mai greu să te adaptezi, când revii, de exemplu, din Franța în țară, decât mi-a fost să plec din România în Franța, pentru că atunci când te întorci în țara ta nimeni nu te pune în capul mesei. Francezii au cultura integrării, românii nu o au. Și mi-a fost mai greu să revin decât să plec.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: