Skip to content
Externe

UPDATE A 57-a zi de război. Ruşii au preluat controlul în Lugansk. Zelenski anunţă că 934 de localităţi ucrainene au fost eliberate

twitter

UPDATE 22.30

Vadim Boichenko, primarul oraşului ucrainean asediat Mariupol, a declarat că autobuzele care trebuiau să înceapă să evacueze cetăţenii din oraş nu au sosit. El a mai subliniat că nu există nicio posibilitate de evacuare a civililor din complexul siderurgic Azovstal.

Autorităţile ucrainene au anunţat anterior că vor încerca să evacueze femeile, copiii şi bătrânii din oraş, printr-un punct de adunare pe Bulevardul Shevchenko, lângă mall-ul Port City. Primarul a mai spus că peste 100.000 de persoane au fost transportate începând cu 13 martie de la Mariupol pe teritoriul controlat de armata ucraineană.

UPDATE 21.45

Serviciile de securitate din Kârgâzstan i-au avertizat joi pe locuitorii ţării că se expun la măsuri punitive dacă afişează un simbol de susţinere a invaziei Rusiei din Ucraina, semn al îngrijorării pe care aceasta o provoacă în Asia Centrală, relatează AFP.

Puternicul comitet de securitate naţională a făcut presiuni asupra organizaţiilor care închiriază uniforme înaintea unei defilări militare care va celebra victoria sovietică împotriva naziştilor în 1945 să nu cumva să apară litera „Z”, care figurează pe blindatele ruseşti din Ucraina şi care a devenit principalul simbol de susţinere a invaziei.

Afişarea acestui simbol „poate incita la ostilitate între etnii”, ceea ce poate duce la urmărire judiciară în Kârgâzstan, a precizat comitetul într-un comunicat, făcând apel în consecinţă la cetăţeni să nu afişeze litera „Z” în timpul defilării militare de la 9 mai.

UPDATE 20.35

Situația de la fabrica de oțel Azovstal din Mariupol este „aproape de o catastrofă”, a declarat Yuriy Ryzhenkov, CEO la Metinvest Holding, compania care deține fabrica pentru CNN.

„Când a început războiul, aveam un stoc destul de bun de hrană și apă în adăposturile anti-bombă și în facilitățile de la fabrică, așa că pentru o anumită perioadă de timp civilii, ei au putut să îl folosească și practic să supraviețuiască din asta. Din păcate, toate lucrurile, ele tind să se epuizeze, în special mâncarea și necesitățile zilnice”, spune Ryzhenkov.

El a explicat că proviziile inițiale ajungeau pentru două sau chiar trei săptămâni, însă blocada creată de forțele ruse a intrat în a opta săptămână. Ucrainenii care se află acolo „nu s-au dat bătuți”, a subliniat liderul Metinvest Holding. Ryzhenkov a precizat că a fost înființată o linie telefonică pentru angajații de la fabrica Azovstal și că până acum a fost luată legătura cu 4.500 dintre aceștia, dar că alți 6.000 încă nu au fost contabilizați.

UPDATE 19.50

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit, joi, despre situația Mariupolului, după ce Rusia a afirmat că a cucerit cea mai mare parte din oraș. Zelenski a declarat că 120.000 de civili au fost blocați joi când au vrut să părăsească orașul asediat din sudul țării, scrie Sky News, potrivit Mediafax.

Orașul s-a confruntat cu cele mai grave bombardamente rusești de la izbucnirea războiului și mii de oameni s-au temut că vor muri. Nenumărate alte persoane au rămas fără acces la hrană și apă curentă, iar alimentarea cu energie electrică și conexiunile la internet sunt întrerupte de săptămâni întregi.

Zelenski a declarat că Ucraina a „oferit toate opțiunile” Rusiei pentru a ajuta la trecerea în siguranță a trupelor și a civililor departe de Mariupol. Cu toate acestea, el a spus că încă așteaptă răspunsul Rusiei.

UPDATE 18.45

Rada Supremă, Parlamentul Ucrainei, a aprobat prelungirea legii marţiale în ţară cu încă 30 de zile, relatează CNN. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat lege marţială în toată ţara în urma invaziei ruse din 24 februarie.

UPDATE 17.40

Un nou schimb de prizonieri a avut loc, joi, între Ucraina şi Rusia. Nouăsprezece ucraineni au fost eliberaţi, printre ei aflându-se şi răniţi, a declarat vicepremierul ucrainean, Irina Vereşciuk, relatează CNN.

”Astăzi (n.r. joi) aducem acasă 19 persoane, inclusiv 10 militari (printre care 2 ofiţeri) şi nouă civili”, a afirmat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk. ”De data aceasta sunt răniţi printre cei eliberaţi, iar acest lucru este foarte important. Ulterior, ei vor putea primi tratament complet şi vor putea fi supuşi reabilitării”, a mai precizat înaltul oficial ucrainean.

UPDATE 16.14

Kremlinul a afirmat, joi, că Moscova încă aşteaptă răspunsul Ucrainei la cea mai recentă propunere scrisă a Rusiei în cadrul negocierilor de pace dintre cele două părţi şi a întrebat de ce preşedintele ucrainean Volodimr Zelenski nu era la curent cu documentul respectiv, relatează Reuters.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, miercuri, că nu a văzut sau auzit nimic referitor la documentul pe care Kremlinul a precizat că l-a înmânat părţii ucrainene în care îşi exprimă revendicările în cadrul negocierilor de pace.

Repet încă o dată, aşa cum am spus ieri, formulările noastre, de fapt cea mai recentă versiune a lor, au fost înmânate oponenţilor noştri, delegaţiei ucrainene de negociere”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a mai afirmat că Rusia este la curent cu declaraţiile lui Zelenski, ”care ridică şi anumite întrebări despre motivul pentru care nimeni nu îl informează pe preşedintele Zelenski cu privire la versiunile ruseşti ale textului”.

Afirmaţiile celor două părţi par să evidenţieze atât prăpastia dintre poziţiile lor, cât şi starea precară a comunicării dintre ele, la opt săptămâni după ce Rusia şi-a trimis trupele şi tancurile în Ucraina şi la mai bine de trei săptămâni după ce cele două ţări au purtat ultima dată negocieri faţă în faţă, pe 29 martie.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat pe 12 aprilie că negocierile au ajuns într-un impas. Şeful delegaţiei ucrainene a dezvăluit marţi că este dificil de prezis când ar putea fi reluate negocierile din cauza asediului Rusiei asupra Mariupolului şi dorinţei Moscovei de a-şi consolida poziţia printr-o nouă ofensivă militară.

UPDATE ora 7:50

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă că revenirea la viaţa normală a oraşelor şi comunităţilor eliberate din Ucraina continuă şi că 934 de aşezări au fost deja eliberate, Poliţia şi-a reluat activitatea în 435 de localităţi iar autoguvernarea locală a început să lucreze în 431 de comunităţi. Este important ca Delegaţia UE şi ambasadele ţărilor prietene să îşi reia activitatea la Kiev, mai spune preşedintele ucrainean, arătând că situaţia din estul şi sudul ţării noastre rămâne cât se poate de gravă.

Preşedintele Ucrainei spune că este important ca Delegaţia UE şi ambasadele ţărilor prietene să îşi reia activitatea la Kiev.

Acesta este unul dintre semnalele necesare pentru a spune Rusiei că nu există alternativă la pace. Nu există nicio alternativă pentru a pune capăt războiului şi a garanta securitatea deplină pentru Ucraina. Cu cât misiunile diplomatice revin la muncă în capitala noastră, cu atât acest semnal important va fi mai puternic. Deja 18 misiuni străine lucrează la Kiev în diferite formate. În special, Italia, Iran, Kazahstan, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia, Sfântul Scaun, Slovenia, Tadjikistan, Turkmenistan, Turcia, Franţa, Cehia, Estonia şi altele”, afirmă el.

Potrivit acestuia, revenirea la viaţa normală a oraşelor şi comunităţilor eliberate din Ucraina continuă.

934 de aşezări au fost deja eliberate. Poliţia şi-a reluat activitatea în 435 de localităţi. Autoguvernarea locală a început să lucreze în 431 de comunităţi. Activitatea sediului umanitar a fost lansată în 361 de aşezări. Restabilim treptat accesul oamenilor la serviciile medicale şi educaţionale, la organele de protecţie socială. Refacem infrastructura rutieră, alimentarea cu energie electrică, gaz şi apă”, anunţă Zelenski.

El atrage atenţia că cele mai mari ameninţări sunt minele plantate de ocupanţi şi obuzele care nu au explodat.

Este nevoie de mult timp, de mult efort pentru a le neutraliza pe toate. Şi sunt recunoscător tuturor specialiştilor, tuturor salvatorilor care îndeplinesc această sarcină importantă”, mai spune Zelenski.

”Potrivit liderului ucrainean, situaţia din estul şi sudul ţării rămâne cât se poate de gravă”.

Ocupanţii nu renunţă să încerce să obţină măcar o victorie pentru ei înşişi printr-o nouă ofensivă la scară largă. Cel puţin ceva cu care îşi pot „hrăni” propagandiştii. (..) Mariupol, Avdiivka, Maryinka, Krasnohorivka, Toretsk, Velyka Novosilka, Zolote, Popasna, Izyum, Harkov, Hulyaipole, Mykolaiv, Vysokopillya, Snihurivka şi zeci, zeci de alte oraşe, zeci de alte comunităţi din estul Ucrainei, comunităţile din sudul Ucrainei , în lupta pentru care se decide soarta poporului nostru şi a libertăţii noastre”, afirmă el.

Preşedintele Ucrainei afirmă că se fac eforturi entru a asigura furnizarea de arme armatei.

În fiecare zi, toţi diplomaţii noştri, toţi reprezentanţii noştri şi eu personal lucrăm 24/7 prin toate canalele posibile – oficiale şi neoficiale – pentru a accelera livrarea ajutoarelor. Partenerii noştri au început să ne înţeleagă mai bine nevoile. Înţelegeţi exact de ce avem nevoie. Şi exact când avem nevoie de toate acestea. Nu în săptămâni, nu într-o lună, ci imediat. Chiar acum, deoarece Rusia încearcă să-şi intensifice atacurile”, mai spune el.

Ştire iniţială

Forţele ruse din regiunea Lugansk din Ucraina au luat centrul Rubijne şi satul din apropiere Kreminna, arată videoclipurile care circulă pe reţelele de socializare, potrivit CNN. În Kreminna, un oraş la aproximativ 11 kilometri vest de Rubijne, forţele separatiste susţinute de ruşi au fost văzute în imaginile care circulă instalând steaguri ruseşti şi separatiste pe clădirile guvernamentale.

CNN spune că a verificat autenticitatea videoclipurilor. În videoclipurile de la Rubizhne, se observă distrugeri semnificative în centrul oraşului şi cartierele nordice. Forţele ruse şi separatiştii susţinuţi de ruşi par să se mişte liber în Rubijne.

Marţi, administratorul militar regional de la Luhansk, Serhii Haidai, a respins informaţiile potrivit cărora Rubijne ar fi căzut, afirmând în schimb că forţele separatiste susţinute de Rusia şi Rusia controlau doar părţi ale oraşului.

Cu toate acestea, el a declarat CNN că 80% din regiunea Lugansk este sub control rusesc, scrie news.ro.

În Kreminna, un oraş la aproximativ  11 kilometri vest de Rubijne, forţele separatiste susţinute de ruşi au fost văzute în imaginile care circulă instalând steaguri ruseşti şi separatiste pe clădirile guvernamentale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *