Skip to content
Internațional

UPDATE A 75-a zi de război. Rusia a uitat tot ce era important pentru învingătorii din al Doilea Război Mondial, spune Zelenski. Nave și submarine, desfășurate de Rusia în Marea Neagră

Twitter

UPDATE 22.50

Cel puţin cinci femei din regiunea Kiev au depus plângeri la Poliţie acuzând că au fost victime ale violurilor militarilor ruşi, a spus şeful Poliţiei Regionale Kiev, Andrei Nebitov. Potrivit acestuia, faptele de viol sunt înscrise în categoria crimelor de război şi sunt cercetate alături de serviciile secrete ale Ucrainei, de procurori, dar şi de organismele internaţionale, relatează Agerpres.

„Avem şi crime de ordin sexual. Am primit sesizări de la cinci femei. Aceste proceduri se află în derulare, conform legii. Toate anchetele au fost transmise serviciilor secrete ale Ucrainei. A fost stabilită persoana care a comis această infracţiune, a fost pusă sub acuzare, a fost dată în urmărire şi, din informaţiile care apar pe reţelele sociale, aflăm că această persoană a fost lichidată. Este cetăţean al Federaţiei Ruse, militar rus, pe nume Romanov”, a spus Nebitov. Acesta precizează că, în prezent, peste 300 de echipe de anchetatori lucrează în dosare privind săvârşirea de crime de război.

UPDATE 21.20

Ucraina pierde 170 de milioane de dolari în fiecare zi în care îi este tăiat accesul la mare, iar capacitatea națională de export a fost redusă la mai mult de jumătate, a declarat luni premierul Denys Shmyhal.

„Nouăzeci de milioane de tone de produse agricole, pe care Ucraina plănuia să le exporte în țări din Asia, Africa și Europa, au fost blocate”, a declarat Shmyhal în Odesa, conform Reuters. Shmyhal a spus că unele produse au fost exportate pe cale terestră sau pe calea ferată, dar alte rezerve au rămas în zonele bombardate sau au fost capturate de Rusia.

UPDATE 20.10

Un celebru hotel din Odesa, preferat de elita rusă, a fost distrus în atacurile cu rachete ale forțelor ruse împotriva orașului port de la Marea Neagră.

Există un hotel în orașul Odesa, din sudul Ucrainei, care a devenit cunoscut pe plan local drept „fortăreața lumii rusești”, notează CNN. Ansamblul de lux numit „Grande Pettine” este situat pe o plajă de la Marea Neagră. Atunci când mișcarea pro-rusă din Odesa era la apogeu – în urmă cu aproximativ 10 ani – complexul a organizat conferințe dedicate înfrățirii dintre Ucraina și Rusia. Una dintre ele s-a numit: „Provocările crizei globale: unitatea Ucrainei și a Rusiei”.

Locul atrăgea personalități rusești de talk-show și unii dintre cei mai aprigi politicieni ruși. Acesta este încă deținut de un om de afaceri care a fost proeminent în Partidul Regiunilor pro-rus.
În weekend, „Grand Pettine” a fost lovit de cel puțin o rachetă de croazieră rusă, suferind daune grave.

UPDATE 17.50

Armata rusă a lansat luni patru rachete de croazieră împotriva oraşului-port Odesa, din sudul Ucrainei, potrivit unor surse locale, citate de agenţia de presă Ukrinform, preluată de EFE. Acest nou atac coincide cu ziua de 9 mai când Rusia marchează victoria sovietică împotriva Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial, la care au participat un număr foarte mare de ucraineni.

Patru rachete de tipul Oniks au fost lansate dintr-un sistem dislocat în peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, a indicat Consiliul municipal din Odesa.

Autorităţile locale au subliniat că, prin acest atac, Rusia îşi continuă strategia de „distrugere a infrastructurii şi de exercitare a unei presiuni psihologice asupra populaţiei civile”, subliniind că riscul ca acest tip de agresiune să continue în regiune este „foarte ridicat”. Însă nu se precizează dacă atacul de luni s-a soldat cu pagube materiale sau cu victime umane.

UPDATE, ORA 08.06

Armata ucraineană a anunţat că Rusia desfăşoară 6 nave şi 2 submarine în apropierea Ucrainei în Marea Neagră, notează The Kiev Independent.

Comandamentul Operaţional Sud al Ucrainei a raportat pe 8 mai că navele sunt pregătite pentru luptă şi sunt echipate cu peste 50 de rachete de croazieră.

De asemenea, Comandamentul a anunţat că ucrainenii au distrus duminică a distrus două lansatoare de rachete multiple ruseşti, un tanc, un sistem de rachete antiaeriene, două drone şi un elicopter., dar au murit şi 51 de soldaţi ruşi.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Rusia a uitat tot ce era important pentru învingătorii celui de-al Doilea Război Mondial”, a acuzat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în contextul în care Rusia sărbătoreşte, la 9 mai, victoria asupra Germaniei naziste.

Potrivit lui Volodimir Zelenski, Ucraina „a arătat că face parte din lumea liberă şi din Europa unită”.

„Rusia a uitat tot ce era important pentru învingătorii celui de-al Doilea Război Mondial. Dar Ucraina şi întreaga lume liberă o vor aminti.

Pentru ca atunci nimeni să nu uite. Aşa că cuvintele cu adevărat importante – „niciodată din nou” – care se repetă în toată lumea liberă în fiecare an, în zilele de pomenire a victimelor celui de-al Doilea Război Mondial, să-şi recapete din nou greutatea.

Armata rusă nu ar fi ea însăşi dacă nu ar ucide”, a mai spus Zelenski, informează news.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *