Skip to content
Politică

A căzut un mit legat de Statul Islamic și atentatele teroriste din Europa și SUA

worldatlas.com

A căzut un mit legat de organizația jihadistă Statul Islamic și atentatele teroriste din Europa și SUA. Vedeți care este acela în rândurile ce urmează.

Centrul Internaţional pentru Combaterea Terorismului (ICCT) și experţii de la Universitatea George Washington şi de la Institutul Internaţional pentru Studii Politice (Ispi) din Italia au prezentat un raport intitulat „Radicalizarea şi atacurile jihadiste din Occident”, potrivit căruia cei mai mulţi jihadişti din Europa şi Statele Unite ale Americii sunt bărbaţi tineri, care au caziere penale şi acţionează independent de Statul Islamic, transmite News.ro, citând AFP.

Experţii ICCT au precizat că 51 de atacuri jihadiste au avut loc în ultimii trei ani în opt ţări occidentale, după proclamarea califatului Statului Islamic.

Franţa a suferit cel mai mult de pe urma a 17 atacuri jihadiste, în vreme ce alte 16 au avut loc în Statele Unite. De asemenea, şapte atacuri jihadiste au avut loc în ultimii trei ani în Germania. În aceste atacuri au fost omorâte 395 de persoane, în vreme ce alte 1.549 au fost rănite.

Atentatele au fost duse la capăt de 65 de jihadişti, dintre care 43 şi-au pierdut viaţa şi 21 au fost arestaţi. Ultimul jihadist este în continuare căutat de autorităţi.

Între timp, experţii au stabilit că vârsta minimă a atacatorilor este de 27 de ani şi 3 luni, cel mai tânăr jihadist avea 15 ani, iar cel mai bâtrân avea 52 de ani – Khalid Masood. Aproape toţi atacatorii jihadişti erau bărbaţi, cu excepţia a două femei. De asemenea, 73% dintre atacatori erau cetăţeni ai ţării atacate, iar alţi 14% erau rezidenţi legali sau au călătorit legal din ţările vecine. Doar 5% dintre atacatori erau refugiaţi sau solicitanţi de azil, în vreme ce alţi 6% au intrat ilegal în ţara ilegală sau aşteptau să fie deportaţi.

Raportul arată că 17% dintre suspecţi s-au convertit la Islam, iar 82% dintre suspecţi erau cunoscuţi autorităţilor înainte de a duce la capăt un atac jihadist: 57% dintre aceştia aveau cazier penal, iar 18% au petrecut timp în spatele gratiilor.

Doar 18% dintre atacatori erau luptători străini şi doar în 8% din atacuri ordinele au venit direct de la liderii Statului Islamic. În 66% dintre cazuri, atacatorii aveau o anumită legătură cu gruparea jihadistă, dar au acţionat independent, iar 26% dintre atacatori nu aveau nicio legtură cu vreo grupare teroristă, dar au răspuns chemării la jihad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *