Skip to content
Politică

A COMPROMIS vremea rea culturile? Ministrul Agriculturii rupe tăcerea

atitudineseverin.ro

A COMPROMIS vremea rea culturile? Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, rupe tăcerea în legătură cu acest subiect.

Guvernantul a declarat vineri la Focșani că nu se poate pronunța deocamdată asupra efectelor negative în cazul culturilor agricole, dar a subliniat că „este mai mult bine decât rău”, aceasta fiind „o apreciere a unui om care știe ce vorbește”, relatează Agerpres.

„Am spus-o și vă mai spun: este mai mult bine decât rău, ca să fie bine înțeles, și nu răstălmăcit de presă. Este o apreciere a unui om care știe ce vorbește și în același timp știe să și comunice ceea ce alții doar văd și nu înțeleg fenomenul agricol. Până la această dată,daeada nu ne putem pronunța asupra efectelor negative, dar ne putem pronunța asupra faptului că în solul României a intrat o cantitate de apă necesară, că în partea de sud a țării a ajuns la capacitate de câmp, că plantele sunt asigurate de umiditatea necesară. Așteptăm evident în zilele următoare să vedem unde au fost efecte negative, ținându-se cont de coincidența între fenomenele negative și fenofaze ce pot produce unele pagube. Le vom calcula, pentru că eu niciodată nu dau decât cifre exacte. Și neavând, vă rog, să așteptați. Nu avem culturi afectate, putem vorbi de specii pomicole care pot avea unele urmări din acest punct de vedere, dar culturi nu”, a explicat Petre Daea, răspunzând unei întrebări legate de pagubele înregistrate în ultimele zile din cauza fenomenelor meteo nefavorabile.

Daea a precizat că poate demonstra în teren cum arată culturile agricole și de ce afirmă că nu sunt probleme în acest moment la anumite culturi din cauza vremii nefavorabile.

„M-am uitat la rapiță. Care sunteți curioși o să mergeți cu mine, să vă arat de ce spune inginerul Daea: că nu sunt probleme la acest moment, la anumite culturi. Evident: vom aștepta, vom vedea cum va evolua vremea. Dacă temperaturile scad sub pragul de îngheț, atunci vom vorbi, analizând la fața locului ce se întâmplă cu fiecare cultură și specie în parte”, a adăugat ministrul.

Referitor la eventuale despăgubiri pentru producătorii agricoli, președintele PSD, Liviu Dragnea, a menționat că trebuie așteptate evaluările, iar în cazul în care vor fi anumite zone, afectate Guvernul nu va rămâne „insensibil”.

„Singura mea rugăminte timidă, de fapt, înainte să anunțăm pacoste și dezastre în România: haideți să vedem în realitate ceea ce se întâmplă! Ceea ce vă pot spune cu siguranță e că, dacă cumva în anumite zone, la anumite specii vor fi afectate, Guvernul nu va sta insensibil sau nu va sta să se uite, dând vina numai pe Dumnezeu sau pe vreme. Dar eu nu cred că efectele vor fi atât de mari. Haideți să așteptăm să se facă această evaluare și să se finalizeze această perioadă de schimbări climatice destul de neobișnuite și vorbim după aceea!” a îndemnat Dragnea.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *