După dezastrul de la Salina Praid, salina Slănic Prahova se află în atenția autorităților ca următoarea mare urgență în domeniul siguranței salinelor din România, după ce experții și autoritățile locale au avertizat ani întregi despre necesitatea consolidărilor urgente.
Avertismente repetate despre riscul de colaps
O expertiză comandată de Ministerul Economiei în 2021 a descris cavernele masive ca fiind vulnerabile la colaps dacă infiltrațiile nu sunt oprite și nu se fac lucrări de susținere. Consiliul Județean Prahova și Salrom au confirmat în 2022-2023 existența fisurilor și a infiltrării apei în cantități crescute, arată ziare.com.
În 2024 s-au reluat discuțiile pentru finanțarea unui proiect de peste 20 de milioane de lei destinat modernizării drenajului și reducerii riscului de surpare.
Slănic Prahova reprezintă o exploatare veche, cu un volum de galerii mult mai mare decât celelalte saline și cu un istoric de incidente mai grave, inclusiv surparea de la Grota Miresei în anii 1970 și probleme care continuă să apară în orașul Slănic Prahova din anii 2000.
Prioritate în planurile de intervenție
Autoritățile au menționat recent că există un plan de prioritizare a lucrărilor la Salina Slănic chiar înaintea celor de la Turda, tocmai pentru că presiunea hidrogeologică este mai dificil de controlat în zonă.
Ministrul Economiei, Radu Miruță, a declarat: “Cu privire la potențialele riscuri similare la restul salinelor, administrate de societăți aflate în coordonarea ministerului Economiei, am transmis o solicitare către Salrom pentru a afla stadiul studiilor și analizelor existente. Termenul este de 2 săptămâni.”
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News