Skip to content
Politică

A fost adoptat bugetul pentru 2019

UPDATE: 12:52

Parlamentarii au adoptat bugetul pentru 2019 cu 275 de voturi ”pentru” și 122 ”contra”. Proiectul   prevede majorarea alocaţiei pentru copii de la 84 la 150 de lei, precum şi reducerea bugetelor SRI, SIE şi SPP, iar banii vor fi alocaţi programelor Vitamina D şi Diabetul juvenil.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat vineri, în ședința comună a Camerei Deputaților și a Senatului, înainte să fie pronunţat votul final asupra proiectului de buget, că acesta este unul realist şi cu perspectivă de dezvoltare pentru România.

Inquam Photos / Calin George

 

Premierul a menţionat că anul 2019 este „anul investiţiilor”, acestea vizând domenii precum infrastructura de transport, sănătate, construcţie de grădiniţe sau proiecte de dezvoltare locală. Dăncilă a mai precizat că sumele destinate investiţiilor au fost suplimentate cu peste 15 miliarde lei faţă de anul anterior.

UPDATE 12: 45 

Premierul Viorica Dăncilă prezintă bugetul României pentru anul 2019 , în ședința plenului reunit.

UPDATE 10.30

Camera Deputaților a adoptat, vineri, decizional, modificarea Legii privind plafoanele, care prevede mărirea deficitului bugetar de la 2,55% la 2,76%, pentru a susține financiar creșterea alocațiilor pentru copii.

„Plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, este în anul 2019 de -2,76%”, se arată în amendamentul raportat favorabil vineri de Comisia de buget-finanțe și adoptat de Camerei Deputaților, potrivit Hotnews.ro

Modificarea Legii privind plafoanele a primit 182 de voturi „pentru”, iar patru parlamentari nu și-au exprimat votul.

„În anul 2019, plafonul soldului primar al bugetului general consolidat este de minus 14.838,6 milioane de lei”, se arată în amendamentul adoptat vineri de Camera Deputaților, la articolul 3 din proiectul de lege.

Deputații din opoziție au acuzat Puterea că nu este constituțional să se suțină plata pentru alocații din deficitul bugetar.

Ne cereți să revotăm în Camera Deputaților o lege care a primit deja votul acestei Camere. Ați întors-o la Comisia de buget, acolo i-ați dat un raport suplimentar și astăzi o întoarceți în plen. Această modificare pe care ne-o propuneți este complet neconstituțională. Este prima data când se întamplă lucrul acesta. Creați un precedent periculos. Puteți să tăiați din altă sursă de finanțare,cum ar fi pensiile speciale, astfel încât să nu modificăm aceste plafonane. Nu distrugeți regulamentul Camerei deputaților.”, a declarat liderul deputaților USR din Camera Deputaților, Raluca Prună.

„PNL a propus și a reușit sa obțină prin vot majorarea alocațiilor pentru copii. Sursa de finanțare pe care PNL a găsit-o venea dint-un excedent bugetar. Ați schimbat sursa de finanțare. Este problema dumneavoastră. Deficitul bugetar nu este niciodată sursă de finanțare a unei construcții”, a declarant liderul deputaților PNL, Raluca Turcan.

Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților, a transmis opoziției că regulamentul este respectat.

„V-aș ruga să citiți articolul 133 în care se precizează ce înseamnă procedura legislativă. Noi, până când președintele Camerei, sub semnătura președintelui Camerei, o lege nu se trimite președintelui României, aceasta suntem în procedură de adoptare. Atâta timp cât aceasta lege a fost adoptata miercuri la prânz, cele doua zile se implinesc astazi la prânz. Am constatat anumite neconcordanțe. Era mai bine să plece această lege către președinte și să îi solicităm să ne-o retrimită și șă o punem în concordanță cu Lege bugetului sau, așa cum am găsit soluția pentru a modifica plafoanele, pentru ca, începând din 1 martie, toți copiii din România, mărind deficitul, să putem mări alocațiile?”, a spus Opoziției Florin Iordache, care a prezidat ședința plenului Camerei.

Deputatul UDMR Odon Szabo a cerut liberalilor să voteze modificările aduse Legii bugetului, astfel încât mărirea alocațiilor să poată fi susținută din deficitul bugetar.

„Nu există niciun grup care să nu fi dat nici măcar un vot pentru acest amendament. Eu cred că trebuie consens, pentru că acea propunere nu era aplicabilă în forma respectivă. Dacă vrem să fie aplicabilă, trebuie să realizăm câteva corecții. (…) Pilda Regelui Solomon, care se certau pe un copil, a făcut ca până la urmă, cel care ținea la copil să lase copilul în viață. Stimați colegi liberali, vreți să lăsați în viață acest proiect? Atunci votați acest ceea ce urmează”, a spus deputatul UDMR.

În timpul dezbaterii, deputatul PMP Corneliu Bichineț i-a transmis lui Liviu Dragnea că nu toți „oamenii care au funia la gât, sfârșesc prin a fi spânzurați”.

„Am primit destul semnale de acasă că un sfert din copiii țării au plecat flămânzi și în această dimineață. Domnule, Liviu Dragnea, ați fost lovit din toate direcțiile în perioada aceata. Să știți de la un străin, nu toți oamenii care au funia la gât, sfârșesc prin a fi spânzurați. Acest buget, dacă trebuie să-l mai discutăm două zile, două zile stăm să-l discută”, a afirmat Bichineț.

În varianta adoptată, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, deficitul bugetar era prevăzut la 12.708 milioane lei.

Un alt amendament adoptat, vineri, de Comisia de buget prevede la Anexa 1 următoarele: „Plafoane nominale ale cheltuielilor totale și ale cheltuielilor de personal pe anul 2019. Bugetul general consolidat – cheltuieli totale 337,207,6, cheltuieli de personal 102,420,1 milioane lei”.

————————————————————————

Camera Deputaţilor şi Senatul se vor reuni vineri într-o şedinţă comună pentru votarea proiectului de buget de stat şi a bugetului asigurărilor sociale pentru 2019.

Mai multe amendamente la forma bugetului adoptată de Guvern au trecut în această săptămână de dezbateri în Parlement printre care şi un amendament depus de PNL prin care alocaţiile copiilor începând cu 1 martie. Acesta a provocat un scandal în plen după ce coaliţia PSD-ALDE a fost luată pe neaşteptate cu trecerea proiectului şi iniţial a vrut reluarea votului. Acesta va duce la majorarea bugetului Ministerului Muncii pe anul 2019 cu 2.130.528.000 lei.

Potrivit lui preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, sursa de finanţare pentru majorarea alocaţiilor va fi deficitul bugetului general consolidat care ar creşte astfel de la 2,55% la 2,76%. Dragnea a explicat că pentru schimbarea deficitului bugetar este necesară modificarea legii plafoanelor bugetare, potrivit b1.

De asemenea, un amendament depus chiar de Liviu Dragnea şi adoptat de Parlament prevede tăieri din bugetul SRI în valoarea de 30 de milioane de lei.

Tot prin decizia lui Liviu Dragnea s-a prevăzut suplimentarea bugetelor Ministerului Sănătăţii şi CNAS cu 295.000.000 lei, bani care provin din bugetul SRI. Această sumă e destinată finanţării programului privind vitamina D, a programului „Panorama”, care presupune testări prenatale ale femeilor însărcinate, programului de testare a markerilor tumorali şi programului „Diabet juvenil”.

De asemenea, bugetul Academiei Române a fost majorat în plen, printr-un amendament, cu 350.000 lei pentru editarea şi publicarea clasicilor literaturii române în ediţii ştiinţifice integrale
PSD şi ALDE se vor baza pe voturilor grupului UDMR pentru a trece proiectul de buget. După adoptarea în Parlamentului, bugetul va merge pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *