A fost adoptată Legea care permite doborârea dronelor care intră ilegal în spațiul aerian al României

Sursa foto: Senatul României

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul legislativ privind controlul utilizării spațiului aerian, care reglementează procedurile prin care armata poate doborî drone care intră ilegal în spațiul aerian al României. Inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare o serie de măsuri pentru controlul utilizării spațiului aerian național, stabilind autoritățile și instituțiile care au competențe în luarea măsurilor de prevenire și contracarare a utilizării spațiului aerian național de către aeronave, sisteme de aeronave fără pilot la bord și alte vehicule aeriene, informează Agerpres.

S-au înregistrat 79 de voturi „pentru”, 11 voturi „împotrivă” și două abțineri.

În aceeași ședință de plen, senatorii au aprobat și proiectul de lege care reglementează desfăşurarea misiunilor şi operaţiilor militare pe teritoriul României în perioade de pace, fără a fi necesară declararea unei stări excepţionale.

Conform USR, senatorii AUR, SOS și POT au votat și de această dată împotriva ambelor acte normative, la fel ca în cazul votului de săptămâna trecută, de la Camera Deputaților.

„La fel ca în Camera Deputaților, izolaționiștii au respins vehement ambele proiecte, invocând pretexte ridicole și încercând să blocheze orice măsură care ar întări capacitatea de apărare a României”, se arată într-un comunicat USR.

Inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare o serie de măsuri pentru controlul utilizării spațiului aerian național, stabilind autoritățile și instituțiile care au competențe în luarea măsurilor de prevenire și contracarare a utilizării spațiului aerian național de către aeronave, sisteme de aeronave fără pilot la bord și alte vehicule aeriene.

Dronele fără pilot care trec „ilegal” frontiera de stat a României și zboară în spațiul aerian național fără autorizare vor putea fi distruse sau neutralizate dacă zborul acestora nu va putea fi „luat sub control” de către forțele militare române sau ale NATO, conform unui nou proiect de lege inițiat de Ministerul Apărării Naționale (MApN)

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: