A fost depusă deja prima contestație la candidatura lui Călin Georgescu. „Pot fi consecințe dramatice”

Inquam Photos / Octav Ganea

Rectorul SNSPA Remus Pricopie a depus prima contestație împotriva candidaturii lui Călin Georgescu. El a declarat că alături de studenții săi și mulți alți colaboratori a documentat declarațiile și acțiunile lui Georgescu din ultimii 10 ani. 

Rectorul SNSPA solicita Biroului Electoral Central:
• verificarea indeplinirii conditiilor de fond si de forma prevazute de lege pentru candidatura la functia de Presedinte al Romaniei din anul 2025 si,
• respingerea candidaturii domnului Calin Georgescu, la alegerile pentru functia de Presedinte al Romaniei din anul 2025, constatand ca se incalca conditiile de eligibilitate prevazute de dispozitiile constitutionale ale art.1 alin.(3) si (5), ale art.82 alin.(2), corelate cu cele ale art.148 si 149, cu referire la valorile democratiei, la statul de drept, la respectarea Constitutiei corelate cu garantia politico-militara a acestora, respectiv apartenenta Romaniei la UE si NATO.

Demersul se intemeiaza pe faptul ca BEC are obligatia sa analizeze candidaturile in raport de conditiile de forma si de fond prevazute de Legea nr. 370/2004 privind alegerea Presedintelui Romaniei, precum si in raport de hotararile Curtii Constitutionale (CCR) in materia alegerilor prezidentiale pronuntate in temeiul art. 146 lit. f) din Constitutie, intrucat aceste hotarari reflecta un contencios electoral obiectiv si sunt general obligatorii (toate hotararile luate in aceasta materie precizeaza acest lucru in mod expres).

„Sunt două decizii CCR de anul trecut, una care are legătură cu Diana Șoșosacă și a doua cu anularea alegerilor. Ambele decizii crează o nouă perspectivă cu privire la modul în care candidații trebuie evaluați din perspectiva constituționalității”, a explicat rectorul SNSPA într-o intervenție la Antena 3 CNN.

Remus Pricopie a mai declarat că a fost o muncă amplă, de echipă, fiind documentate declarațiile lui Călin Georgescu din ultimii 10 ani.

„Am făcut inclusiv o paralelă cu modul în care privea Hitler unitatea națională, eliminarea celor care îndrăzneau să aibă o altă opinie. Discursul lui Călin Georgescu este de tip fascist. Și nu sunt numai vorbe, dar și actiuni ilegale”, a mai punctat Pricopie.

Rectorul SNSPA a mai amintit că președintele țării trebuie sa fie garantul Constituției, iar candidatura lui Georgescu este, în sine, „un atac la poporul român”.

„Pot fi consecințe dramatice dacă un astfel de personaj ajunge președintele României”, a punctat Remus Pricopie.

Argumentele lui Remus Pricopie cu privire la contestarea candidaturii lui Călin Georgescu

BEC are obligația să analizeze candidaturile în raport de condițiile de formă și de fond prevăzute de Legea nr. 370/2004 privind alegerea Președintelui României, precum și în raport de hotărârile Curții Constituționale (CCR) în materia alegerilor prezidențiale pronunțate în temeiul art. 146 lit. f) din Constituție, întrucât aceste hotărâri reflectă un contencios electoral obiectiv și sunt general obligatorii (toate hotărârile luate în această materie precizează acest lucru în mod expres), arată rectorul.

Am considerat necesar să recurg la acest demers deoarece obligația de a respecta Constituția nu este doar o cerință formală în momentul preluării mandatului prezidențial, ci o condiție fundamentală de eligibilitate. Orice persoană care aspiră la funcția supremă în stat trebuie să dovedească, fără echivoc, respectul față de valorile democratice, ordinea constituțională și angajamentele internaționale ale României.

În calitate de profesor și rector al unei universități din România, mă simt dator față de români, dar mai ales față de tineri și generațiile viitoare, să iau atitudine împotriva oricărei încercări de a submina principiile fundamentale ale democrației și statului de drept. Viitorul acestei țări depinde de respectarea valorilor constituționale și de promovarea unei conduite politice care să inspire încredere și stabilitate”, și-a argumentat poziția Remus Pricopie.

Călin Georgescu a adunat 324.000 de semnături

Călin Georgescu și-a depus vineri candidatura pentru alegerile prezidențiale programate pentru luna mai. Inițial, acesta declarase că nu va mai face acest pas, pentru că ar legimita noul scrutin.

În același timp, publicația britanică Financial Times a scris că deține informații de la „persoane familiarizate cu situația”, care spun că, probabil, candidatura lui Georgescu va fi respinsă din cauza anchetei penale deschise pe numele său.

Am depus dosarul de candidatură. Dar, pe 6 decembrie 2024 a fost ucisă democrația. Iar pe 7 martie 2025, poporul român a înviat-o.

Am depus peste 324.000 de semnături. Lângă poporul român au fost AUR și POT, care sunt aici alături de mine.

În toată această perioadă am trecut prin foc și sabie și este bine, căci prin suferință am înțeles toți valorile fundamentale legate de pace, democrație și libertate”. a declarat Călin Georgescu, la depunerea dosarului de candidatură.

Candidatul independent a menționat că are un mesaj pentru sistemul corupt, respectiv că tot globul se uită la România și la „modul ingrat și ilegal în care a acționat clasa politică”.

„Prima dată când au anulat alegerile a fost culpă, acum este premeditare”, a susținut Călin Georgescu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: