Skip to content
Societate

A fost finalizată ecarisarea încărcăturii de pe Queen Hind, scufundată anul trecut în Portul Midia

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa a anunţat joi finalizarea operaţiunii de ecarisare a navei animaliere Queen Hind scufundată pe 24 noiembrie 2019 în Portul Midia, la plecare, cu o încărcătură de 14.600 de oi vii la bord, potrivit unui comunicat de presă al companiei de stat, informează agerpres.

„În cursul zilei de joi, a fost finalizată operaţiunea de scoatere a încărcăturii din interiorul navei Queen Hind, toate manevrele fiind realizate cu respectarea normelor de mediu, sub supravegherea instituţiilor de stat cu atribuţii în domeniu, urmând a fi expediate, tot azi, pentru neutralizare, ultimele transporturi de carcase de animale, întreaga operaţiune de dezeşuare şi degajare a încărcăturii desfăşurându-se fără incidente, pe parcursul a două săptămâni”, se arată în comunicatul CNAPM.

Pe data de 25 februarie, nava Queen Hind a fost adusă în condiţii de siguranţă la cheu de către operatorii angajaţi de administraţia portuară, astfel considerându-se încheiate operaţiunile de dezeşuare şi ranfluare. Din momentul în care nava Queen Hind a acostat în dană, şenalul navigabil a fost în totalitate eliberat, fiind ridicate toate restricţiile de navigaţie în siguranţă în acvatoriul Midia, se arată în comunicatul CNAPM.

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa a încredinţat, prin negociere directă, pe 14 ianuarie 2020, contractul de dezeşuare şi ranfluare a navei Queen Hind, scoaterea şi neutralizarea încărcăturii din interiorul navei, în valoare de 19.150.000 lei.

Nava animalier Queen Hind, sub pavilion Palau, de 3.785 tdw, încărcată cu 14.600 de oi vii şi un echipaj de 22 de marinari de naţionalitate siriană, s-a înclinat periculos şi s-a scufundat parţial pe bordul drept, în bazinul Portului Midia, pe 24 noiembrie 2019, după ce a fost avizată de către autorităţile portuare să plece în voiaj, de la cheu. Armatorul şi-a declinat răspunderea pentru navă şi a declarat abandonul lăsând întreaga răspundere pentru dezeşuarea acesteia în grija statului român.

După producerea catastrofei, s-a reuşit salvarea echipajului de la bordul navei, precum şi extragerea a peste 250 de oi, dintre care 180 au supravieţuit şi au fost transferate la un adăpost din judeţul Ialomiţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *