Skip to content
Politică

„A fost o defecțiune între noi și cei de la PSD”. De ce s-au abținut, de fapt, mai mulți liberali la votul pe proiectul alegerii primarilor în două tururi

Inquam Photos/Octav Ganea

Fostul ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, deputatul PNL de Alba Florin Roman, a explicat, în exclusivitate pentru PS News, ce s-a întâmplat, marți, când mai mulți liberali, printre care și el, s-au abținut la votul pentru respingerea proiectului privind alegerea primarilor în două tururi. Liberalul susține că „a fost o defecțiune pe partea de comunicare” între PNL și social-democrați.

„Ieri nu s-a votat proiectul privind alegerea primarilor în două tururi. S-a votat retrimiterea unui proiect de lege la Comisie, nu s-a votat nimic altceva. A fost o defecțiune între noi și cei de la PSD pe partea de comunicare, pe lista de vot final. Practic, a fost o reacție a noastră la o lipsă de comunicare vizavi de lista de vot final. Acesta a fost adevărul. Proiectul se întoarce la Comisie, va fi respins și, în final, va fi respins și de plen.

Noi, înainte de fiecare ședință, punem o listă în față, întrebăm dacă sunt puncte de vedere diferite și le informăm. Proiectul nu va trece, asta e clar”, a mai declarat deputatul liberal Florin Roman.

Deputatul liberal Robert Sighiartău a declarat, marţi, că în PNL nu a fost luată încă o decizie cu privire la susținerea legii alegerii primarilor în două tururi şi că mai e nevoie de o discuţie ”în coaliţie și în alte locuri”, pentru că trebuie făcute nişte ”calcule pragmatice” pentru tot anul 2024. În replică, Florin Roman îi amintește liberalului că a existat deja o decizie în PNL pe acest subiect, chiar în perioada în care Robert Sighiartău era secretar general al PNL.

„Domnul Sighiartău poate își amintește din perioada în care era secretar general că era o decizie în partid. La momentul respectiv, Orban impusese în PNL vot politic pentru alegerea primarilor în două tururi și președinților de consilii județene. Domnul Sighiartău era atunci secretar general. Dacă vă amintiți, Guvernul Orban și-a și asumat răspunderea atunci”, a precizat Florin Roman pentru PS News.

Fractură în coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR

Cele 3 partide care se află la guvernare nu au reuşit să respingă propunerea legislativă privind alegerea primarilor în două tururi, cu majoritate PSD-PNL-UDMR, după ce mai mult de jumătate din parlamentarii liberali prezenţi s-au abţinut şi astfel nu s-au întrunit voturile necesare.

Așadar, legea propusă de AUR privind alegerea primarilor în două tururi, un proiect care se bucură şi de susţinerea USR, ar fi trebuit să fie respinsă marţi în Parlament, potrivit unor calcule din interiorul coaliţiei. Cu toate acestea, s-au înregistrat doar 154 de voturi pentru respingerea legii, numărul minim necesar pentru respingere fiind de 166 de voturi.

Aleşii PSD şi UDMR s-au mobilizat aproape în întregime pentru respingerea legii. Din cei 99 de social-democraţi prezenţi, 98 au votat pentru respingere şi unul singur a votat contra. Din partea Uniunii Maghiare, toţi cei 16 parlamentari prezenţi au votat pentru respingerea legii privind alegerea primarilor în două tururi. Coaliţia s-a bucurat şi de sprijinul minorităţilor, grupare care şi-a mobilizat 12 din cei 16 parlamentari prezenţi.

Doar 27 de liberali au votat pentru respingerea proiectului privind alegerea primarilor în două tururi

În schimb, aleşii PNL s-au împărţit în două. Din cei 60 de parlamentari liberali prezenţi, doar 27 au votat pentru respingere, în timp ce 31 de aleşi s-au abţinut de la vot, iar doi nu au votat, astfel că nu a putut fi atins numărul minim de voturi necesar pentru respingerea legii. Proiectul de lege se întoarce la comisiile de specialitate, pentru dezbatere, şi va reveni la vot final.

Cum au votat deputații PNL (DA este vot pentru menținerea alegerii primarilor într-un singur tur, AB este abținere):

1. Alexe Florin-Alexandru PNL DA

2. Andrei Alexandru-Ioan PNL AB

3. Andronache Gabriel PNL AB

4. Ardelean Ben-Oni PNL DA

5. Atanasiu Onuţ Valeriu PNL AB

6. Avrămescu Gabriel-Ioan PNL DA

7. Balan Ioan PNL DA

8. Balint Liviu-Ioan PNL –

9. Banias Mircea Marius PNL AB

10. Băcanu Cristian-Tudor PNL DA

11. Bîlcea Ovidiu-Sergiu PNL AB

12. Bode Lucian Nicolae PNL DA

13. Bota Călin-Ioan PNL DA

14. Buican Cristian PNL AB

15. Burciu Cristina PNL AB

16. Burduja Sebastian-Ioan PNL AB

17. Calista Mara-Daniela PNL –

18. Calotă Florică Ică PNL AB

19. Cazan Laurenţiu-Nicolae PNL AB

20. Căuş Vasile-Aurel PNL AB

21. Ciofu Cătălina PNL DA

22. Cozma Adrian-Felician PNL DA

23. Cozmanciuc Corneliu-Mugurel PNL DA

24. Cupşa Ioan PNL AB

25. Dumitru Florian-Emil PNL AB

26. Făgărăşian Valentin-Ilie PNL AB

27. Fechet Mircea PNL AB

28. Gheorghe Andrei Daniel PNL DA

29. Gheorghiu Bogdan PNL DA

30. Gudu Michael PNL DA

31. Hărătău Elena PNL AB

32. Horga Maria-Gabriela PNL AB

33. Kiss János PNL AB

34. Leoreanu Laurenţiu-Dan PNL AB

35. Mărculescu Dumitru PNL AB

36. Moisin Radu-Marin PNL DA

37. Moldovan Sorin-Dan PNL DA

38. Molnar Ervin PNL AB

39. Muraru Iulian-Alexandru PNL DA

40. Năcuţă Sorin PNL AB

41. Pecingină Gheorghe PNL DA

42. Pirtea Marilen – Gabriel PNL DA

43. Popescu Pavel PNL DA

44. Predoiu Marian-Cătălin PNL DA

45. Prişcă Răzvan Sorin PNL DA

46. Roman Florin-Claudiu PNL AB

47. Roşca Mircea PNL AB

48. Rujan Dumitru PNL AB

49. Sărmaş Ioan-Sabin PNL AB

50. Sighiartău Robert-Ionatan PNL AB

51. Stănescu Vetuţa PNL AB

52. Stângă George-Cătălin PNL DA

53. Stoian Maria PNL AB

54. Stroe Ionuţ-Marian PNL DA

55. Şandru Cosmin PNL DA

56. Şişcu George PNL DA

57. Şoptică Costel PNL AB

58. Tătaru Nelu PNL AB

59. Thellmann Christine PNL DA

60. Trăilă Cristina PNL DA

Amintim că parlamentarii AUR au depus, la începutul anului trecut, un proiect de lege pentru alegerea în două tururi de scrutin a primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene. Unul dintre liderii partidului, Claudiu Târziu, anunţa la acea vreme că începând din 2012, când legea a fost schimbată, s-a înregistrat o scădere drastică a numărului de primari noi, o mai slabă calitate a actului de guvernare locală, o „perpetuare a dinastiilor locale” care nu ţin cont de interesele electoratului.

1 comentariu la “„A fost o defecțiune între noi și cei de la PSD”. De ce s-au abținut, de fapt, mai mulți liberali la votul pe proiectul alegerii primarilor în două tururi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *