Skip to content
Opinii & Analize

A fost super la Summit. Super inutil pentru România

PS News

N-a ieșit bine Summitul de securitate de la București.

Mircea Geoană a făcut o impresie excelentă, cu engleza lui impecabilă, cu discursul pe subiect, cu lejeritatea afișată în interacțiunile cu greii planetei. Păi nu așa ne-a fost socoteala, de ce să arate Ciucă ca filtrul de ulei de la un Bentley iar Ciolacu ca o trusă de scule pe scaunul din dreapta al unui Ferrari? Ia să se ducă Geoană cu dolarii și cu țărăniștii lui după Rațiu și Câmpeanu și să lase țărișoara pe mâinile patrioților români!

Bietul Iohannis a avut rolul difuzoarelor din malluri, unde se aud anunțuri pe care nu le ascultă nimeni. Înainte de eveniment a zis că ar fi bine să avem mai mulți soldați străini, mai multă tehnică de luptă și un plan clar de acțiune în caz de confruntare cu Rusia. A repetat asta și la eveniment și după eveniment, ca un băiețel care-ți zice, în mașină, când pleci în concediu: „Am ajuns? Am ajuns? Acum am ajuns? De ce oprim, am ajuns?”. Faza e că părinții președintelui l-au dezamăgit. I-au spus că nu pot aduce mai mulți oameni atâta timp cât n-avem suficiente poligoane de antrenament, și nici mai multă tehnică de luptă, că n-avem drumuri și poduri. 

A ieșit atât de prost summitul încât după finalizarea lui ministrul Apărării din România l-a sunat pe șeful Pentagonului. „Agenda discuţiilor a inclus evoluţiile recente vizând situaţia de securitate din regiunea Mării Negre (adică Tâlvar i-a spus „coae, ne e frică tare de tot”) stadiul şi perspectivele cooperării bilaterale în domeniul apărării („fratello, sigur nu-mi mai poți trimite niște avioane?”) programele de achiziţii de echipamente militare („boss, dacă n-ai de împrumut le cumpăr, să mor io”), precum şi modalităţi de consolidare a posturii de descurajare şi apărare a Alianţei Nord-Atlantice („să moară Franța, suntem mai descurajați decât trebuie „). 

În tot acest timp, pe hol, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a zis omologului din Ucraina ce-are pe suflet. Adică a „reamintit solicitarea repetată a părţii române ca partea ucraineană să recunoască inexistenţa aşa-zisei limbi moldoveneşti”. Dmitro Kuleba a mulţumit omologului român pentru „găzduirea Ministerialei NATO la Bucureşti”. În română: „Gogule, mai lasă-mă cu prostiile tale, că mă plictisești”.

Dar în rest suntem bine. Suntem scutul est-european al NATO. De neclintit, cum zicea Tony, ieri. Îi zic Tony lui Antony Blinken tocmai pentru a sublinia prietenia de excepție dintre România și Statele Unite. Că ne avem ca frații Petreuș. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *