CSM s-a autosesizat: Drulă a încălcat independența procurorilor DNA

catalin drula
Sursa foto: Catalin Drula

CSM consideră că declarațiile liderilor USR în legătură cu „Dosarul Vaccinurilor” încalcă independența procurorilor DNA, potrivit unui comunicat de presă remis PS News.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii s-a sesizat din oficiu cu privire la posibila încălcare a independenței procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, în raport cu afirmațiile formulate de liderii unui partid politic cu privire la instrumentarea unui dosar penal de către parchetul anticorupție, în cadrul căruia s-a impus formularea unor solicitări de ridicare a imunității față de foști membri ai Guvernului, se arată în comunicatul CSM.

„La data de 28 noiembrie 2023, Secția pentru procurori, în unanimitate, a constatat încălcarea independenței procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție în raport cu afirmațiile formulate, în sensul că dosarul instrumentat de DNA este «cel mai mare malpraxis judiciar», fiind «un atac politic» al procurorilor anticorupție”, precizează sursa citată.

Secția pentru procurori, respectând dreptul la opinie al fiecărui cetățean, reiterează în mod categoric că activitatea de urmărire penală se desfășoară numai de către organele abilitate în drept, în cadrul legal incident, precum și cu respectarea independenței procurorilor în privința soluțiilor adoptate în cauzele penale pe care le soluționează și a separației puterilor în stat.

Reacția CSM vine după ce preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat luni, la B1TV, că dosarul privind achiziţia de vaccinuri este „cel mai mare malpraxis judiciar” pe care l-a văzut de când a intrat în politică.

El a menţionat că dosarul reprezintă „un atac politic” la Opoziţie şi a precizat că Vlad Voiculescu va rămâne pe lista de candidaţi ai USR pentru alegerile europarlamentare.

Preşedintele USR a apreciat că este „revoltător” modul în care este construit dosarul.

Amintim că procurorii DNA au cerut ridicarea imunității foștilor miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, și a fostului premier Florin Cîțu, pe care îi acuză de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, prejudiciul estimat fiind de peste 1 miliard de euro.

Referatul prin care procurorii DNA cer ridicarea imunității pentru Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă în dosarul vaccinurilor anti-covid indică faptele considerate de procurori ilegale în cazul celor trei: abuz în serviciu pentru cei doi foști miniștri ai Sănătății și complicitate la abuz în serviciu în cazul fostului premier.

Faptele grave de care este acuzat Vlad Voiculescu:

”I. 1.VOICULESCU VLAD VASILE (ministru al sănătății în perioada 23 decembrie 2020 – 13 aprilie 2021), în calitate de ministru al sănătății și ordonator principal de credite, în perioada februarie-martie 2021, cu încălcarea dispozițiilor legale, în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziţiei unui număr mult mai mare de doze de vaccin împotriva Covid-19 decât numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare, cunoscând că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat Comisiei Europene era de 10,7 milioane persoane, în contextul în care erau deja contractate 37.588.366 doze vaccin (33.328.096 doze de vaccin acceptate de către Tătaru Nelu și 4.260.270 doze de vaccin opționale Pfizer acceptate de Voiculescu Vlad Vasile în decembrie 2020),

– în lipsa unui refuz explicit care trebuia transmis Comisiei Europene, a acceptat implicit Acordul de cumpărare (”AC”) pentru opțiunile ulterioare de dezvoltare, producție, cumpărare și furnizarea Vaccinului de succes împotriva COVID-19 pentru Statele Membre UE, număr -SANTE/2021/C3/005, încheiat între Comisia Europeană, în numele și pentru Statele Membre participante care nu au ieșit din acord și Pfizer Inc-BioNTech Manufacturing GmbH, transmis către statele membre participante pe 08.02.2021întocmind și depunând la data de 10.03.2021 Vaccine Order Form (VOF) (Formular de comandă vaccin) (Bon de comandă) pentru 8.055.394 doze inițiale de vaccin Pfizer, deși numărul dozelor de vaccin contractate, 37.588.366 doze (din care 29.067.828 doze cu regim de administrare de 2 doze/persoană, respectiv 8.520.538 doze cu regim de administrare de o doză/persoană), era suficient pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, fiind astfel prejudiciat bugetul Ministerului Sănătății cu sumele care au fost plătite pentru întreaga cantitate de vaccinuri achiziționate în surplus (toată cantitatea de 8.055.394 doze de vaccin achiziționate), respectiv suma de 124.858.607 euro, la care se adaugă TVA”, arată procurorii DNA.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL