Skip to content
Politică

A încălcat președintele Iohannis principiul separației puterilor în stat? Alfred Bulai: Nu suntem într-o dictatură din Coreea de Nord

Facebook/ Alfred Bulai

Într-un interviu pentru PS News, analistul politic și sociologul Alfred Bulai susține că ieșirea publică a președintelui Klaus Iohannis, care le-a cerut miniștrilor de Interne și de Justiție să explice cum a fost posibilă clasarea dosarului 10 august, este perfect întemeiată și nu constituie o încălcare a principiului separației puterilor în stat. ”Orice om își poate da cu părerea despre justiție, inclusiv politicienii”, spune sociologul.

„Președintele a început să se joace un pic, ceea ce este lăudabil. Klaus Iohannis încearcă să își manifeste prorogativele prezidențiale și bine face, că e președinte. Lumea nu așteaptă să fie un permanent laudatio al domnului Klaus Iohannis la adresa Guvernului și, în general, la adresa fiecărui ministru și atunci, intuind că lumea este nemulțumită față de rezultatul anchetei legate de 10 August, și tocmai pentru că o mare parte a acestei populații nu e atât de proastă să creadă ceea ce vrea puterea, sigur că a intuit că nu e momentul să tacă și e momentul să vorbească. El, practic, nu a făcut decât să semnaleze că nu e mulțumit de ceea ce ce s-a întâmplat și că ar trebui anchetat. Noi știm că domnul Klaus Iohannis are infinit mai multe informații decât noi, cetățenii obișnuiți. Prin urmare, solicitarea președintelui este una de factură politică și ține de imaginea pe care vrea să o transmită și de poziția pe care vrea să o transmită domnul Klaus Iohannis. 

Președintele cere un punct de vedere ministrului Justiției și este absolut întemeiat. Ministrul Justiției nu are decât să fie actor politic și el și să sugereze ce crede. Până la urmă nu-l împiedică nimeni să spună: <<Dom’le, potrivit prorogativelor mele eu nu pot să vă spun decât asta>>, sau poate spune că e total nemulțumit de decizia Parchetului, dar legal nu poate face nimic. Care ar fi problema?! Asta este o tembeleală inventată de juriștii din România. Într-adevăr, orice om își poate da cu părerea despre justiție, inclusiv politicienii. Trebuie să respecți deciziile justiției, dar nu suntem într-o dictatură din Coreea de Nord și nu ne dăm cu părerea despre asta. Cu atenție la limbaj, dar nemulțumirea trebuie manifestată, cum adică, de acum nu mai avem nici să mai fim nemulțumiți?! Cetățenii pot să își dea cu părerea despre actul justiției pentru că justiția trebuie să îi servească pe ei, și băieții ăia numiți judecători trebuie să înțeleagă treaba asta, că ei servesc societatea în ansamblu, indiferent de decizie”, spune sociologul.

De asemenea, acesta susține că toate declarațiile politice apărute în urma clasării dosarului 10 August vor fi uitate peste câteva zile.

„Klaus Iohannis a încercat să puncteze o idee politică, care după mine ar trebui să fie de așteptat la un președinte și pe de altă parte marchează un anumit gen de independență față de guvernanți, ceea ce îi face bine și lui, dar și societății românești. Președintele nu trebui să fie mână în mână cu Guvernul, deci din acest punct de vedere e un pas bun al domnului Klaus Iohannis, nu unul rău așa cum îl văd unii pentru că doar i-a cerut un punct de vedere, la care ministrul poate răspunde cum vrea. Nu îl obligă să ancheteze. Trebuie doar să spună, potrivit cadrului legal, un punct de vedere și justiția trebuie să răspundă. 

Eu nu sunt fan domnul Iohannis, dar în cazul ăsta mi se pare aberant că se exagerează atât că i-a cerut ministrului Justiției o soluție, ăla n-are decât să spună că poate găsi soluții, care-i problema?! N-a zis nimănui:<< fă aia, aia, aia>>, iar treaba ministrului este să vină cu o soluție sau cu varianta <<îmi pare rău, nu există domnule președinte nicio soluție să mai putem face ceva în acest moment>>. Domnul ministru al Justiției știe că atât timp cât este văzută prost această formulă, nu prea vrea să o rostească, pentru că ar putea intre într-un conflict cu președintele, și îl poate ataca pe președinte mergând pe ideea că <<dom’le ce îmi ceri tu este ilegal>>. Ca personaj politic, el poate să joace acest lucru. Este o furtună într-un pahar de apă, unde sunt doar replici și declarații care probabil peste câteva zile vor fi uitate, dar acest gen de exigență al președintelui care e legată de ceea ce este un gest politic în conformitate cu ceea ce crede președintele, este un lucru politic care nu va avea niciun fel de urmare și creează supărări pentru că după mult timp membrii Guvernului se trezesc că sunt urecheați de președinte, păi ce?! Să vorbească cu doamna Dăncilă și se liniștesc. 

Cred că președintele a învățat că replica <<Guvernul meu>>, aia veche din 2015 a fost o prostie, pentru că președintele nu trebuie să aibă guvernul lui, ci președintele trebuie să fie președinte. A învățat-o și acum încearcă să își manifeste o atitudine cu o anumită independență față de Guvern ceea ce este foarte sănătos pentru societatea românească, pentru că nu avem nevoie de un președinte care să fie șeful unui partid”, a conchis Alfred Bulai.

Președintele Klaus Iohannis îi cere ministrului Justiției, Stelian Ion, să „explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat”.

”Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”, a scris Iohannis pe Facebook.

1 comentariu la “A încălcat președintele Iohannis principiul separației puterilor în stat? Alfred Bulai: Nu suntem într-o dictatură din Coreea de Nord

  1. Sasu`…n-a zis PE FATA nimanui ce sa faca – nu ? Da`….prin dos……ce sa inteleaga pupatori-n curu` sasesc ? In cap cu tine baih pulache !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *