Skip to content
Politică

A început bătălia pe listele PSD pentru europarlamentare: Claudiu Manda și Rovana Plumb, în cursa spre Bruxelles EXCLUSIV

Urmează o perioadă de foc pentru România. În 2019 și 2020 vor avea loc patru runde de alegeri, europarlamentare, prezidențiale anul viitor, iar ulterior alegerile locale și parlamentare.

Astfel, scena politică este acaparată de jocuri de putere, reglări de conturi, negocieri ș.a.m.d. între diverși actori politici. În cele ce urmează, vă prezentăm felul în care se fac jocurile în Partidul Social Democrat, chiar înainte de alegerile europarlamentare din 2019. Reamintim că PSD a fost perindat de numeroase lovituri în această perioadă, și nu din exterior, ci chiar din interior, din partea unei tabere disidente căreia i-a dat tonul Ecaterina Andronescu.

Corina Crețu, scoasă din jocul europarlamentarilor

Între timp, însă, problemele pentru Liviu Dragnea și Guvernul Dăncilă s-au extins la un alt nivel, cel european. Atacurile vin tot din interiorul PSD, dar din partea comisarului european Corina Crețu, care s-a declarat exasperată în mai multe rânduri de felul în care actualul Executiv gestionează problematica absorbției fondurilor europene.

„Mi-am făcut datoria de a avertiza statele membre, nu e numai România avertizată. Suntem undeva pe la media UE (ca grad de absorbție a fondurilor europene, n.r.). Ideea e că nu avem prea mult timp. Avem multe întârzieri și datorită adoptării târzii a legislației. Eu nu am pus nicio clipă toate întârzierile pe seama guvernelor. Dar, pe de altă parte, sigur că uneori sunt exasperată, dar nu numai în România, de ritmul lent, mai ales în domeniul infrastructurii de transport, a spus Corina Crețu în urmă cu puțin timp.

Corina Crețu este un nume cu greutate în PSD, fiind și fost consilieră a președintelui României Ion Iliescu, altfel spusâ, bătălia între aripa veche a PSD și cea pseudo-social-democrată a lui Liviu Dragnea se va intensifica.

Dragnea pregătește ”execuția” comisarului european:

Potrivit surselor PSnews.ro, președintele PSD nu a trecut cu vederea atacurile pe care Corina Crețu le-a lansat la adresa Guvernului său și dorește să îi administreze o lovitură comisarului european. Mai exact, acesta intenționează să nu o pună pe listele pentru alegerile europarlamentare 2019.

În căutarea sa pentru alte nume care să fie puse pe lista de candidați a PSD, Liviu Dragnea analizează care sunt politicienii care i-au fost cel mai puțin incomozi de-a lungul timpului. Astfel, președintele PSD a găsit, printre altele, două nume care ar fi potrivite să meargă la Bruxelles, Claudiu Manda și Rovana Plumb.

Vă prezentăm și motivele de „meritocrație” pentru care Liviu Dragnea îi consideră potriviți pe cei doi. Claudiu Manda, atunci când ÎCCJ l-a condamnat pe Liviu Dragnea la trei ani și șase luni de închisoare, a găsit prilej să arate cât de apropiat este de liderul PSD și a transmis că președintele formațiunii social-democrate trebuie să rămână în funcțiile pe care le deține.

”Recunosc că m-a luat prin suprindere. Nu mă așteptam. Mă așteptam ca judecătorii să respecte decizia Curții Constituționale.(…) Până la decizia finală, orice cetățean din România ar trebui să fie considerat nevinovat. (…) Cred că ar trebui să rămână în continuare la șefia PSD și în fruntea Camerei Deputaților”, a declarat Claudiu Manda la România TV pe 22 iunie 2018.

La momentul amplificării nemulțumirilor din PSD, coagulate prin scrisoarea Gabrielei Firea, același Claudiu Manda a avut o atitudine de non-combat nedorind să ia o atitudine tranșantă public privitor la disidenții din PSD, aisgurându-se astfel să nu îl supere pe Liviu Dragnea.

„Ce am de spus, o să spun vineri, în cadrul ședinței CEx. Acesta este răspunsul meu, la ora actuală. Nu am nimic de spus acum”, a declarat Manda pe 19 septembrie 2019.

De altfel, Claudiu Manda este președintele Comisiei de supraveghere a SRI din Parlament, acest aspect având un rol important în presupusa luptă a lui Liviu Dragnea cu „statul paralel”.

Rovana Plumb, pregătită să ocupe un loc la Bruxelles

În ceea ce o privește pe Rovana Plumb, Liviu Dragnea dorește să o premieze cu un post de europarlamentar întrucât actualul ministru interimar al Educației și-a demonstrat în repetate rânduri solidaritatea cu președintele PSD, inclusiv în momentul în care acesta a fost condamnat cu executare de ÎCCJ.

În momentul în care protestatarii #Rezist s-au bucurat de condamnarea lui Dragnea ea a ținut să își exprime susținerea față de președintele formațiunii social-democrate: „nu pot exista atitudini de cântec, de bucurie, de dans, față de necazul unui om”.

Inclusiv în lupta cu Iohannis, social-democrata l-a asigurat pe Dragnea de susținerea ei și a întregii organizații de femei a PSD: „organizația femeilor social-democrate va fi prezentă în prima linie în toate bătăliile politice. Vom face tot ceea ce ne-am propus pentru că femeile din PSD sunt puternice și nu renunță. Femeile din PSD sunt hotărâte și nu capitulează, nu ne lasam intimidate. Femeile din PSD au forța și energia de a merge mereu până la capăt”.

Concluzionând: rămâne de văzut în perioada ce urmează care tabără din PSD va reuși să se impună. Întrebarea care ne survine: va reuși Liviu Dragnea să impună pe listele de candidați la europarlamentare doar oamenii apropiați acestuia, precum Rovana Plumb sau Claudiu Manda, sau va avea și garda veche un cuvânt de spus?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *