Skip to content
Politică

A început marea împărțeală pe ministere: ce portofolii vizează PNL, USRPLUS și UDMR

Inquam Photos / Octav Ganea

A început marea împărțeală pe ministerele din viitorul Guvern. Marți, într-o ședință restrânsă, la sediul din Modrogan, liberalii au decis să rămână cu 8 ministere, USRPLUS să ia 5 și UDMR-ului să îi revină 3.

Astfel, liberalii vor să rămână cu următoarele ministere: Sănătate, Finanţe, Economie, Justiţie, Interne, Dezvoltare Regională, Apărare, Externe. În schimb-USR-iștii negociază pentru Educaţie, Mediu, Fonduri Europene şi Energie, în timp ce UDMR vizează Ministerul Culturii şi alte două portofolii. Totodată, cei de la USRPLUS vizează postul de vicepremier în viitorul guvern de coaliție, mai ales în condițiile în care viitorul premier va fi, cel mai probabil, de la PNL.

PS News a scris în urmă cu o săptămână că cei de la USR PLUS, conștienți fiind că PNL-ului îi va fi imposibil să formeze o majoritate fără ei, încearcă să obțină cât mai multe avantaje de la liberali fluturând public susținerea lui Dacian Cioloș în funcția de premier. Alte ministere dorite de cei de la USR, unde există anumite interese, sunt Ministerul Justiției, al Sănătății și al Transporturilor.

DETALII AICI: PNL se pregătește să guverneze cu USR: Șantajul lui Barna și variantele luate în calcul de liberali

Precizăm că Nicolae Ciucă și Eduard Hellvig, șeful SRI sunt numele cele mai vehiculate în interiorul PNL pentru funcția de premier, iar cei de la USRPLUS flutură numele lui Dacian Cioloș pentru funcția de șef al Executivului.

DETALII AICI: Ultimele discuții din PNL: două variante de posibil viitor premier. Cine îi poate lua locul lui Ludovic Orban

Amintim că premierul Ludovic Orban a anunțat, luni, că demisionează din fruntea guvernului. Decizia a venit după o discuție avută cu președintele Klaus Iohannis, în care președintele i-a cerut să își asume eșecul de la alegerile parlamentare.

„Am decis să îmi depun mandatul de premier, după un an și o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă. Guvernul, după demisia mea, va fi condus de un membru al cabinetului care va fi desemnat de președintele României.”, a declarat Ludovic Orban.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *