Skip to content
Politică

A început programul Rabla. Ce noutăți aduce

www.observatorulph.ro

Anul acesta, programul de stimulare a înnoirii parcului auto din România va avea două componente, ”Rabla Clasic” și „Rabla Plus”, după cum a anunțat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Bugetul programului este și el diferențiat, „Rabla Clasic” beneficiind de 180 de milioane lei, în vreme ce pentru „Rabla Plus” s-au alocat 45 milioane lei, aceasta din urmă componentă introducând și o subvenție de 10.000 de euro pentru cei care optează pentru o mașină 100% electrică, iar valoarea voucherului de casare rămâne la 6.500 lei.

Pe de altă parte, proprietarii de automobile cu motorizare clasică nu sunt obligați să își caseze mașinile, dacă acestea nu au depășit o anumită vechime, a precizat Gavrilescu, citată de Agerpres.

„Noutatea în acest program este că persoanele care vor să acceseze finanțare prin „Rabla Plus” și au acasă o mașină mai veche de 8 ani nu trebuie neapărat să o caseze. Ei pot merge direct la dealer și să solicite subvenția de 10.000 de euro. În schimb, cetățenii care au acasă o mașină mai veche de 8 ani și vor să o caseze, pot adăuga la cei 10.000 de euro, încă 6.500 de lei obținuți din casare”, a explicat ministrul.

Începând din 2017, se introduc praguri maxime de emisii de CO2 ale autovehiculelor pentru achiziția cărora se poate obține prima de casare.

Astfel, cuantumul primei de casare va fi de 6.500 de lei și se va acorda în funcție de cantitatea de emisii de CO2/km generată de sistemul de propulsie al autovehiculului nou achiziționat, în regim de funcționare mixt, după cum urmează: în anul 2017, pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g CO2/km; în anul 2018, pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km; în anul 2019 pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 110 g CO2/km.

Anul trecut, programul a avut o valoare inițială de 220 milioane lei, dar a fost suplimentat de trei ori, în perioada iulie-noiembrie eliberându-se încă 9.500 de tichete electronice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *