Skip to content
Internațional

A început summitul G7. Biden vrea un front unit în fața lui Putin

Inquam Photos / George Călin

Duminică este prima zi a summitului G7 de la Munchen, pe agenda căruia se află războiul dus de Rusia în Ucraina și situația economiei globale. Liderii din Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Italia, Canada şi Japonia se întâlnesc pentru trei zile la în Alpii Bavarezi la Schloss Elmau. Înainte de startul discuțiilor, guvernul de la Londra și președintele Biden au anunțat că Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Japonia vor interzice importurile de aur rusesc. totodată, preșșdinta Comisiei Europene a declarat că impactul global negativ al invaziei ruse va fi în centrul discuțiilor de la reuniunea G7. În plus, Boris Johnson a făcut apel la grupul G7 să nu „abandoneze” Ucraina după mai bine de patru luni de război.

Ucraina cere mai multe arme și sancțiuni contra Moscovei după atacul asupra Kievului

Ucraina a cerut duminică mai multe arme şi sancţiuni contra Moscovei de la ţările G7, reunite în summit din Bavaria, în urma unei lovituri aeriene a Rusiei mai devreme în timpul dimineţii asupra unui complex rezidenţial din apropierea centrului Kievului, relatează France Presse şi Reuters, citate de Agerpres.

„Summitul G7 trebuie să răspundă cu mai multe sancţiuni împotriva Rusiei şi mai multe arme grele pentru Ucraina”, a scris pe Twitter Dmitro Kuleba, şeful diplomaţiei ucrainene, chemând de asemenea la „înfrângerea imperialismul bolnav” rus.

„Acest copil ucrainean de 7 ani dormea liniştit la Kiev până când o rachetă rusească de croazieră i-a aruncat casa în aer. Şi multe altele în Ucraina sunt lovite. Summitul G7 trebuie să răspundă cu mai multe sancţiuni împotriva Rusiei şi mai multe arme grele pentru Ucraina”, a declarat Kuleba în postarea pe Twitter.

Boris Johnson: Costul victori rusești în Ucraina este prea mare

Liderii mondiali trebuie să recunoască prețul sprijinirii Ucrainei, inclusiv creșterea costurilor energiei și alimentelor, dar trebuie, de asemenea, să recunoască că prețul pentru a permite Rusiei să câștige ar fi mult mai mare, a declarat premierul britanic Boris Johnson, citat de Reuters.

Vorbind la începutul summitului G7, Johnson a spus duminică că Occidentul trebuie să-și mențină unitatea în fața agresiunii Moscovei.

„Pentru a proteja acea unitate, pentru a o face să funcționeze, trebuie să avem discuții cu adevărat sincere despre implicațiile a ceea ce se întâmplă, presiunile pe care le resimt prietenii și partenerii individuali”, a spus liderul guvernului britanic.

„Dar prețul de a da înapoi, prețul de a permite lui Putin să reușească, să ocupe părți uriașe din Ucraina, să continue cu programul său de cucerire, acest preț va fi mult, mult mai mare. Toată lumea de aici înțelege asta”, a mai spus Boris Johnson.

Joe Biden îi mulțumește lui Olaf Scholz pentru „leadership” în criza legată de războiul din Ucraina

Preşedintele SUA Joe Biden i-a mulţumit cancelarului german Olaf Scholz pentru „leadership-ul” său asupra răspunsului la criza legată de Ucraina, cu ocazia unei întâlniri pentru o discuţie bilaterală înaintea summitului G7, informează Reuters.

Preşedintele rus Vladimir Putin se aştepta ca Occidentul „să se divizeze” după invazia sa în Ucraina, dar nu s-a întâmplat aşa, a mai spus Biden într-un schimb de cuvinte plin de bună dispoziţie cu Scholz, care este gazda summitului desfăşurat într-o staţiune alpină bavareză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *