Skip to content
Politică

A început votul în DIASPORA. Unde puteţi vedea prezenţa în timp real

ziarulclujean.ro

A început deja votul românilor din DIASPORA. Citiţi, în cele ce urmează, unde puteţi vedea prezenţa la urne în timp real.

România se pregăteşte să-şi aleagă viitorul Parlament. Sunt 18 milioane 881 de mii de alegători, dintre care peste 600 de mii au reşedinţa legală în străinătate, informează Digi24.ro.

Din cauza diferenței de fus orar, votul a început deja în diaspora de sâmbătă seara, de la ora 20:00, ora României (duminică, ora 7:00, ora locală) și se va încheia luni dimineața, la ora 7:00, ora României, pe coasta de Vest a Statelor Unite.

Primii care votează sunt cei aproape trei mii de români care locuiesc la Antipozi. În Noua Zeelandă s-au deschis urnele la ora locală 7:00, când în România încă era sâmbătă, ora 20:00. La Auckland a fost organizată o singură secție de vot, care se va închide duminică dimineață la ora 10:00 (ora României).

Votul în diaspora va continua cu deschiderea secţiilor de votare din estul şi sudul Australiei (sâmbătă, la ora 22:00, ora României).

Foarte important de reţinut este că românii din afara graniţelor pot vota doar dacă au domiciliul sau reşedinţa în altă ţară şi pot dovedi acest lucru. Românii care se află în străinătate ca turişti sau în interes de afaceri nu pot vota.

Pentru românii stabiliţi în străinătate au fost deschise 417 secţii de votare, cel mai mare număr de până acum. Cele mai multe sunt acolo unde există, desigur, comunităţi mari de români, Italia, Spania şi Republica Moldova.

Sâmbătă, Guvernul a anunţat lansarea unei platforme care permite vizualizarea datelor privind prezenţa la vot.

Platforma, construită în cadrul proiectului GovITHub, poate fi accesată la adresa radar.ithub.gov.ro, şi permite vizualizarea, cu actualizări la fiecare 5 minute, sincronizate cu datele transmise de BEC, a prezenţei în fiecare judeţ. Cei care accesează pagina pot vedea şi date pentru fiecare localitate în parte – care este prezenţa, câte persoane au votat, câte secţii de votare sunt acolo şi ora ultimei actualizări.

Aceleaşi date pot fi văzute pentru diaspora – prezenţa în fiecare ţară, precum şi numărul de secţii amenajate în fiecare stat.

Mai mult, participarea la vot poate fi monitorizată accesând prezenţa la vot pentru fiecare secţie de votare amenajată în diaspora.

Românii din străinătate încep să voteze în această seară, la ora 20.00, ora României. Atunci se deschide secția de vot din Noua Zeelandă.

1 comentariu la “A început votul în DIASPORA. Unde puteţi vedea prezenţa în timp real

  1. 4 MILIARDE de EURO a semnat guvernul tehnocrat, pe ultima suta, pentru tancuri si fregate fara licitatie pentru doua fime din Olana si Germania- cea din Germania deja condamnata pentru spaga in Grecia.
    De aia baga DNA si guvernul Soros- Ciolos-Iohannis doctorii de top la puscarie, sa poata da inapoi banii din sanatate la buget.
    Da aia zburda Basescu si Monica Macovei liberi prin lume, ca au furat alte 4 MILIARDE EURO cu legea restitutiei in integrum si fondul Proprietatea pentru Gitenstein si Benny, in timp ce taiau pensii si salarii.
    Votati Mama Coruptiei – DNA – USR – Ciolos- PNL -PMP- UDMR!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *