Skip to content
Cultura

A încetat din viață dirijorul Voicu Enăchescu

Deținător a numeroase premii internaționale ce au fost acordate atât Corului de Cameră Preludiu, al cărui fondator era, cât și artei sale dirijorale, Voicu Enăchescu, unul dintre reperele mișcării corale din România, s-a stins sâmbătă din viață, la vârsta de 79 de ani.

Născut în 24 mai 1943, în localitatea Brănești, din județul Dâmbovița, Voicu Enăchescu a absolvit Conservatorul de Muzica Ciprian Porumbescu din București, unde i-a avut ca profesori pe Zeno Vancea, Alexandru Pașcanu, Petre Crăciun, Constantin Romașcanu. Prima experiență corală a trăit-o în Corul de Copii Radio, unde a devenit fascinat de maestrul dirijor de la aceea perioadă – Ion Vanica. Pasiunea pentru dirijatul coral a prins contur în toamna anului 1972 când a înfiinţat un grup coral alcătuit din studenți ai Universității Bucuresti și ai Conservatorului – Corul de Cameră Preludiu, ansamblu ce avea să devină unul dintre cele mai titrate și apreciate ansambluri corale din Romania. În 1991, a devenit director al Centrului Național de Artă Tinerimea Română. De-a lungul timpului, Voicu Enachescu a dirijat corurile Filarmonicilor din țară -Craiova, Iași, București și a sustinut workshop-uri de specialitate cu coruri din Franța, Olanda, Grecia, R. Moldova sau Polonia, notează radioromaniacultural.ro.

În 2004 a fost decorat cu Ordinul ”Meritul Cultural în Grad de Comandor pentru Promovarea Culturii”.

Trupul neînsuflețit al muzicianului va fi depus duminică la Ateneul Român, între orele 13,30 – 17.00 unde cei care i-au apreciat arta îi pot aduce un ultim omagiu. Înmormântarea va avea loc, luni, 21 noiembrie, ora 12.00, la Cimitirul Sfântul Ilie din Pipera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *