Skip to content
Societate

A murit Aurel Vainer, fostul preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România

Facebook

Fostul preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România Aurel Vainer a murit la vârsta de 89 de ani.

Am aflat cu mare tristeţe vestea decesului dr. Aurel Vainer, fost preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi deputat în Parlamentul României. Dr. Vainer a fost un lider extraordinar care a făcut eforturi neîncetate de a proteja comunitatea evreilor români şi de a pune în lumină istoria şi contribuţia acesteia la dezvoltarea ţării.

De asemenea, a fost un adevărat prieten al Israelului, un om în care am găsit întotdeauna un partener de excepţie. Vom preţui mereu activitatea sa neobosită în slujba comunităţii evreieşti, relaţia lui strânsă cu Israelul şi contribuţiile aduse la continua aprofundare a acestei prietenii. Fie-i memoria binecuvântată!”, a scris ambasadorul Israelului, David Saranga, duminică, pe pagina sa de Facebook.

Aurel Vainer, preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), s-a născut la 10 ianuarie 1932, în Ştefăneşti, judeţul Botoşani.

A absolvit Academia de Studii Economice, în 1953 şi a devenit doctor în Economie, în 1966. A urmat mai multe cursuri de specializare în Marketing, Studierea Pieţei, la Paris (1968), în Medierea Diferendelor Comerciale, la Paris (2003), potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Înainte de 1989 a activat în domeniul comerţului, statisticii şi construcţiilor: comerţul de stat (1949-1950), Direcţia Centrală de Statistică, (1950-1959), construcţii (1959-1962). De asemenea, un lung interval, înainte de 1989, Aurel Vainer a desfăşurat activitate de cercetare ştiinţifică, fiind cercetător ştiinţific principal gradul II şi gradul I la Institutul de Cercetări Comerciale şi la Institutul pentru Cercetarea Comerţului Interior şi al Comerţului.

După 1989 a făcut parte din conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti: vicepreşedinte (1990-1996), prim-vicepreşedinte (1996-2002), vicepreşedinte (2002-2004), membru în Colegiul de Conducere (1990-2005).

A fost de asemenea, profesor asociat la Universitatea „Spiru Haret”, Facultatea de Finanţe şi Contabilitate din Câmpulung Muscel (2000-2008).

În perioada postcomunistă a deţinut trei mandate de deputat din partea minorităţilor naţionale – Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România. Un prim mandat l-a deţinut în perioada 2004-2008. A fost reales deputat în 2008 şi în 2012. În toate cele trei legislaturi a fost vicepreşedinte al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor.

A fost membru în Comitetul Director al Asociaţiei Române de Marketing (1996-2004), vicepreşedinte al Societăţii Române de Statistică (2004), membru în Comitetul Executiv al Congresului Evreiesc European (2005-2007).

A fost decorat cu Ordinul „Steaua României”, în grad de ofiţer (2013) şi Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare, în grad de Cavaler, conferit de Franţa (2009). La 30 decembrie 2016, preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit lui Vainer Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor, în semn de „apreciere pentru înalta ţinută morală şi profesională de care a dat dovadă de-a lungul întregii cariere, pentru contribuţia determinantă pe care a avut-o în conservarea moştenirii iudaice şi în îmbunătăţirea dialogului interreligios, pentru implicarea deosebită în combaterea antisemitismului, xenofobiei, rasismului şi a negării Holocaustului, precum şi pentru consolidarea legăturilor româno-israeliene şi promovarea imaginii României în lume”, se arată în decretul semnat de preşedintele României.

A desfăşurat şi o bogată activitate publicistică în cercetare (economia comerţului, marketing), publicând studii şi articole pe teme economice, precum şi cărţi de comerţ interior şi de marketing.

A primit, la 7 mai 2015, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Senatului Universităţii Titu Maiorescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *