Skip to content
Politică

A murit Tudor Postelnicu, fostul șef al Securității. Era spaima disidenților

evz.ro

Fostul șef al securității din ultimul deceniu al epocii ceaușiste, Tudor Postelnicu s-a stins din viață sâmbătă, 12 august.

Postelnicu fusese pus la pat de mai multe afecțiuni încă de la începutul anului, după cum a povestit soția sa, Maria.

Potrivit evz.ro, Tudor Postelnicu a avut de suferit în ultimii ani de viață, boala făcându-i viața un chin. Acesta a avut funcții importante în aparatul de conducere al PCR, dar și gradul de general de Securitate. De numele său se leagă reprimarea revoltei minerilor din Valea Jiului, în 1977, ulterior devenind șef al Departamentului de Securitate al Statului, în 1987 fiind numit și ministru de Interne.

Mai mulți disidenți, Paul Goma, Ion Caraion, Wagner Klaus Georg, George Constantin sau Gheorghe Ursu, au avut de-a face cu metodele represive ale lui Postelnicu.

În anii ’90, fostul șef al Securității era condamnat la 14 ani de închisoare, confiscarea averii și decăderea din anumite drepturi civile. A executat doar 7 ani de închisoare, culmea ironiei, Postelnicu fiind scos de după gratii de un decret de amnistie semnat de Nicolae Ceașescu și rămas neabrogat până în aceea perioadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *