Skip to content
Politică

A murit un urmaş al Regelui Mihai

A murit la München Principele Johann Georg Michel de Hohenzollern, al şaptelea în ordinea de Succesiune la Tronul României, conform Constituţiei din 1923, care astăzi ar fi fost singurul urmaș pe linie masculină al Regelui Mihai.

Legăturile istorice ale Dinastiei române cu Familia de Hohenzollern au fost rupte după ce Radu Duda a încercat să-şi ia titlul de Principe de Sigmaringen prin înşelarea prinţului Friedrich Wilhelm, şeful casei princiare Hohenzollern-Sigmaringen, cas care a fondat Dinastia Română, scrie romaniatv.net.

Principele Johann Georg de Hohenzollern Johann Georg Carl Leopold Eitel-Friedrich Meinrad Maria Hubertus Mihai von Hohenzollern-Sigmaringen a murit la Munchen la vârsta de 83 de ani în urma unui stop cardiac. Alteţa Sa va fi înmormântat sâmbătă în cripta familiei din Palatul Sigmaringen.

În Constituţia din 1923 se prevedea obligativitatea ca succesorul la tron să fie ales numai pe linie masculină, iar Regelui Mihai I i-ar fi urmat până vineri prinţul Karl Friedrich de Hohenzollern datorită faptului că fostul Suveran are doar fete și ambii nepoți, Nicolae și Mihai, au fost excluși din linia de succesiune.

Linia de succesiune vine din prinţul Wilhelm (nepotul lui Carol şi fratele mai mare al lui Ferdinand) care a renunţat, în 1888, la tronul României.

Pe 30 decembrie 2007, Regele Mihai a promulgat însa noul statut al Casei Regale, prin care pe tron poate urca şi prima femeie născuta, în cazul de fata Principesa Margareta.

Între Dinastia Română şi Familia Hohenzollern-Sigmaringen legăturile au fost rupte încă de pe vremea lui Ferdinand, dar formalizarea rupturii s-a făcut în 2007, după ce Regele Mihai a schimbat Norma Fundamentală a Casei Regale.

De fapt, acest document a fost promovat pentru a putea împiedica succesiunea la tron pentru Karl Friedrich de Hohenzollern după moartea sa.

Cunoscut sub numele de Hansi, Printul Johann Georg a fost mulţi ani directorul general al Muzeului de stat al colecțiilor picturilor bavareze și, de asemenea, a avut funcţia de manager al Hypo-Kunsthalle, o parte a Fundației Culturale Hypo din Munchen.

Citiţi mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *