Skip to content
Economie

A treia companie care scumpește motorina: MOL. Prețul benzinei rămâne același

Inquam Photos / Cornel Putan

După Socar și OMV Petrom, care au majorat prețul motorinei în acest weekend, și MOL a scumpit, luni, cu 5 bani, litrul de combustibil diesel EVO D, după ce țițeiul Brent s-a apreciat considerabil la finalul săptămânii trecute. Luni dimineață, prețul țițeiului Brent, de referință pe piața europeană, crescuse cu aproximativ 3,76 dolari sau 3,5%, ajungând la un nivel de 111,7 dolari/baril, conform datelor analizate de Profit.ro. Dacă duminică un litru de motorină standard era comercializat în stațiile MOL din capitală la un preț cuprins între 7,98-8,06 lei, luni dimineață acesta crescuse la 8,03-8,11 lei. Așa cum a anunțat Profit.ro, în weekend OMV Petrom a scumpit tot cu 5 bani/l motorina atât la stațiile Petrom, cât și la OMV, potrivit profit.ro.

Prețul motorinei la cele mai ieftine stații Petrom din București era duminică de 7,85 lei/l, după ce în urma ieftinirilor efectuate săptămâna trecută coborâse de la 7,99 lei/l, cât ajunsese în urma panicii instaurate la stații în urmă cu 10 zile, la 7,8 lei/l. În weekend, OMV Petrom a scumpit tot cu 5 bani/l și motorina din stațiile OMV. Dacă vineri motorina OMV Diesel putea fi cumpărată la un preț cuprins între 8,06-8,21 lei/l, duminică aceasta ajunsese la un preț de 8,11-8,26 lei/l. Prețul benzinei MAX MOTION 95 a rămas neschimbat, fiind cuprins între 7,8 și 7,99 lei/l, în funcție de stație. Prețul benzinei a rămas neschimbat atât în stațiile MOL, cât și în cele ale Petrom sau OMV. MOL vinde benzina cu 7,74-7,99 lei/l, în timp ce OMV Petrom cu 7,6-7,74 lei/l la stațiile Petrom, si cu 7,8-8 lei/l în stațiile OMV din capitală.

Lukoil nu a anunțat modificări pe Monitorul Prețurilor, aplicație a Consiliului Concurenței. Lukoil vindea, luni dimineață, benzina standard cu 7,71-7,76 lei/l, iar motorina standard, cu 7,91-7,94 lei/l, iar MOL comercializa benzina cu 7,74-7,99 lei/l, respectiv motorina cu 7,98-8,06 lei/l. Companiile comerciante de carburanți modifică prețurile acestora în funcției de cotațiile internaționale Platts ale benzinei și motorinei, care la rândul lor sunt influențate de evoluția cotațiilor petrolului. Petrolul Brent s-a apreciat în ultimele zile cu 15% față de nivelul minim atins săptămâna trecută, de 97 dolari/baril. Pentru a evita transmiterea volatilități ridicate de pe piața petrolului în prețul la pompă, companiile preferă să îl actualizeze pe cel din urmă cu o întârziere de câteva zile. De la începutul anului, Brent-ul s-a apreciat cu aproximativ 45%, în timp ce prețurile carburanților comercializați în România, cu circa 25%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *