Skip to content
Politică

A treia zi de doliu naţional pentru morţii din Colectiv

 

Luni este a  treia zi de doliu naţional pentru persoanele care au murit, vineri noapte, în clubul Colectiv din Bucureşti. Când a mai fost decretată o asemenea stare în România.

Guvernul României a decretat 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie drept zile de doliu naţional, într-o şedinţă de urgenţă ce a avut loc sâmbătă la ora 12:30, pentru discutarea situaţiei create după incendiul devastator produs în club, relatează romaniatv.net.

Premierul Victor Ponta (care a condus şedinţa de urgenţă a Executivului a transmis condoleanţe familiilor celor decedaţi, toate gândurile bune pentru cele ale răniţilor şi a ţinut să evidenţieze acţiunea foarte bine coordonată a structurilor de intervenţie şi salvare în cazul acestei tragedii.

Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, zilele de doliu național sunt stabilite prin Hotărâre de Guvern (HG). Aceeași lege prevede că, în zilele de doliu național, așa cum au fost stabilite de guvern, instituțiile și autoritățile publice centrale și locale sunt obligate să arboreze în bernă Drapelul României.

Ultima dată când în România a fost decretat doliul național a fost ziua de 26 iunie 2013, în semn de respect față de cei 18 români care și-au pierdut viața în accidentul de autocar din Muntenegru. Potrivit HG nr. 410 din 25 iunie 2013, drapelul trebuie arborat în bernă și la sediile partidelor politice, sindicate, la trecerile frontierei, pavilionul navelor. În baza aceleiași hotărâri, posturile naționale de radio și televiziune, dar și instituțiile de cultură trebuiau să își adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice și sportive programate pentru zilele de doliu urma să fie amânate.

Inspectoratul Școlar al Municipiului București a anunţat că vor fi suspendate, pe întreaga perioadă a doliului național, toate activitățile cultural-distractive (serbări, baluri ale bobocilor, festivaluri de muzică și dans, etc). ISMB precizează că aceste activități urmează a fi reprogramate în perioada următoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *