Skip to content
București Știri locale

A treia zi de grevă a angajaților STB. Câteva vehicule au ieşit totuşi pe traseu. Pagube de peste 20 de milioane de lei, risc de insolvenţă

Inquam Photos/Octav Ganea

UPDATE 21.30

Un număr de 68 de vehicule erau pe traseu sâmbătă seara, la ora 20:00, cele mai multe fiind tramvaie şi troleibuze, potrivit datelor furnizate Agerpres de directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ.

Astfel, pe traseu au ieşit 24 de vagoane de tramvai din 25 de la Depoul Colentina de pe liniile 21, 14, 16 şi 36; 19 vagoane din 22 de la Depoul Titan de pe liniile 14, 19, 23, 40, 27 şi 46; 10 din 17 vagoane de la Bucureştii Noi – liniile 24, 3, 41 şi 45; 2 din 17 vagoane de la Depoul Victoria de pe linia 55; 3 din 17 vagoane de la Depoul Dudeşti – linia 1; 1 din 51 de troleibuze de la Depoul Vatra Luminoasa – linia 85; 7 din 14 troleibuze de la Depou Berceni – liniile 73, 74 şi 76; 1 din 76 de autobuze de la Autobaza Titan pe linia 472 şi tot un autobuz din 35 de la Autobaza Obregia de pe linia 465.

Consiliul de Administraţie al STB a decis ca pentru conducătorii de vehicule care intră pe traseu începând de sâmbătă cercetarea disciplinară, în conformitate cu regulamentul intern, să nu-şi producă efecte, în condiţiile în care nu există fapte de natură penală, a declarat sâmbătă directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ.

UPDATE 19.00

Depourile STB Colentina şi Titan funcţionează în integralitate la această oră. Liniile de tramvai 14 şi 21 au acum trafic în regim normal. Salut decizia rezonabilă a vatmanilor şi a şoferilor care respectă legea şi hotărârea instanţei şi ies la muncă. Îi încurajez pe toţi să reia rapid activitatea şi să facă ceea ce e corect”, scrie primarul general într-o postare pe Facebook.

El precizează că la numărul de telefon 0800.800.868 au fost primite deja reclamaţii despre intimidări şi agresiuni ale liderilor sindicali la adresa şoferilor şi vatmanilor care doresc să muncească. ”Mulţumesc poliţiştilor că reacţionează imediat la sesizări şi sunt sigur că o vor face în continuare. Nimeni nu are dreptul să împiedice angajaţii STB să reia lucrul! Vremea sindicalismului mafioto-politic în România a apus. Ce se întâmplă zilele astea este ultima zvâcnire a acestui tip de sindicalism, iar sindicatul condus de consilierul general PSD Petrariu îşi trăieşte azi ultimele zile”, afirmă Nicuşor Dan.

UPDATE 17.00

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat sâmbătă că angajații STB care au refuză să iasă pe traseu riscă desfacerea contractului de muncă. Potrivit edilului, a apus „vremea sindicalismului mafiot” în România, iar faptul că în a treia zi de grevă ilegală câțiva șoferi ai societății de transport public au ieșit totuși pe traseu „e semn de însănătoșire”.

Edilul a avertizat că șoferii STB care refuză să iasă pe traseu riscă desfacerea contractului de muncă. „Există, pe de o parte, Codul Penal, care vorbeşte despre nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti şi găsiţi şi acolo limitele de sancţiuni, (…) pe de altă parte există un contract de muncă în care se prevăd drepturi şi obligaţii – obligaţia de a presta activitatea pentru care eşti plătit – şi sunt nişte sancţiuni graduale, inclusiv cea a desfacerii contractului de muncă”, a declarat primarul Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă, la sediul STB, unde a avut loc o şedinţă a Consiliului de Administraţie al instituţiei.

UPDATE 16.20

Municipalitatea pune la dispoziţia şoferilor Societăţii de Transport Bucureşti, care sunt împiedicaţi de colegii lor să iasă pe traseu, numărul de telefon 0800800868 pentru a sesiza acest lucru, a anunţat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

El a făcut aceste precizări, sâmbătă, la sediul Societăţii de Transport Bucureşti, unde a avut loc o şedinţă a Consiliului de Administraţie al instituţiei, în contextul în care este a treia zi de grevă a lucrătorilor STB.

UPDATE 13.30

Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în momentul de faţă, în jur de 20 milioane lei şi avertizează că, dacă angajaţii nu îşi vor relua activitatea, STB ar putea intra în insolvenţă.

Aceste pierderi pot fi cuantificate, din punctul meu de vedere, doar urmare a unui amplu audit economic făcut de către o companie foarte mare. De ce? Pentru că nu îmi doresc ca angajaţi din cadrul instituţiei să facă această evaluare. Eu consider că, pentru transparenţă, şi faţă de publicul călător şi faţă de noi, şi pentru a nu diminua valoarea sau a avea diferenţe majore care să fie imputabile sau contestabile în instanţă, acest lucru făcut de o companie externă ar fi benefic. Ca şi valoare, eu consider că urmare a acestor trei zile de grevă ilegală probabil aceasta se va situa undeva în jur de 20 de milioane de lei. Asta în momentul de faţă. Gândiţi-vă şi la prejudiciile de imagine, la ce vor spune călătorii despre noi şi dacă nu cumva am pierdut suportul bucureştenilor, pentru că o companie finanţată de cetăţeni prin taxe, impozite, trebuie să-şi îndeplinească îndatoririle faţă de ei în primul rând„, a spus Criţ la B1TV, întrebat fiind despre pagubele produse de grevă.

UPDATE 12.30

Conducerea Societăţii de Transport Bucureşti va avea sâmbătă, începând cu ora 13:00, o şedinţă pentru a estima pagubele provocate de greva angajaţilor, a declarat, pentru Agerpres, directorului general al STB, Adrian Criţ.

„Să vedem ce se întâmplă. La ora 13:00 avem o şedinţă, la sediu. O să estimăm tot ceea ce înseamnă pierderi, ce identificăm în momentul de faţă, pentru că or să apară şi după 2 luni. E o şedinţă a conducerii„, a spus Criţ. Potrivit acestuia, singura cerinţă a sindicaliştilor, în momentul de faţă, este demiterea sa.

UPDATE 12.15

Susținătorii lui Vasile Petrariu, liderul sindicatului reprezentativ din STB, s-au revoltat sâmbătă dimineață și au spart geamul unui autobuz, amenințându-l pe șoferul care a ieșit pe traseu.

Supărarea lor a fost provocată de faptul că mai mulți angajați au ieșit pe traseu, în ciuda grevei care durează de trei zile.

____________________________________________________________________________

Ştire iniţială

Greva șoferilor de la STB continuă și sâmbătă, pentru a treia zi consecutiv. În această dimineață au ieşit pe traseu doar 3 tramvaie şi 10 autobuze, a declarat directorul general al Societății de Transport București, Adrian Criţ, pentru B1 TV.

Nicușor Dan și sindicalişti au mers la negocieri vineri seară, însă nu au ajuns la un consens, angajaţii STB solicitând în continuare demisia directorului general al societăţii, care poate fi decisă numai de Consiliul de Administraţie al STB.

Avem de-a face cu o manifestare total irațională, chiar dacă hotărârea a fost comunicată oficial azi, ea a fost pronunțată ieri. Să nu reiei lucrul în acest condiții, riscând pierderea contractului de muncă, condamnare penală, e o atitudine irațională pe care sincer n-o înțeleg”, afirmase, vineri dimineață, Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei.

În acest moment nu există discuții pe tema disponibilizării angajaților care refuză să-și reia activitatea, a precizat Adrian Criț, sâmbătă dimineață. „Sper ca urmare a deciziei Tribunalului București, a discuțiilor cu familia, prietenii să-i facă să intre pe traseu. Nu ne gândim la repercursiuni împotrivă lor. Dorim doar să intre pe traseu. Ne vom gândi pe viitor ca criterii de selecție la angajare să fie mai dure… Astăzi este a treia zi de grevă, iar în contractul colectiv de muncă este prevăzut foarte clar că după 3 zile în care nu ți-ai îndeplinit atribuțiile de serviciu, măsura este desfacerea contractului colectiv de muncă. Nu ne gândim la așa ceva. Vrem să intre pe traseu, nu vrem să treacă și a treia zi”, a declarat directorul general al Societății de Transport București.

Angajaţii STB au intrat joi dimineață în grevă spontană, nemulțumiți de faptul că salariile nu au mai crescut în ultimii 3 ani, însă au cerut şi demisia directorului general al societăţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *