A treia zi de proteste ale bugetarilor în țară. Guvernul pregătește noi măsuri într-o „ordonanță trenuleț”

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

O nouă zi de proteste, miercuri, la sedii ale ANAF din țară, cât și la Administrațiile Bazinale de Apă din România, pe fondul nemulțumirilor bugetarilor față de măsura Guvernului de a tăia sporurile pentru condiții vătămătoare.

Executivul ar putea finaliza astăzi pachetul fiscal care va include toate măsurile de reducere a cheltuieilor și creștere a unor taxe, fiind vorba de o „ordonanță trenuleț” care va fi adoptată prin asumarea coaliției, a anunțat vicepremierul Dragoș Anastasiu, la Digi24.

Angajații Administrațiile Bazinale de Apă din România protestează și ei de la 9.00 la 14.00, a anunțat BNS. La sediul ANAF din Craiova peste 200 de angajați au ieșit și, miercuri dimineață, din clădirea instituției, întrerupând munca de la ora 9.00 și timp de o oră vor sta acolo și vor protesta.

Oamenii sunt nemulțumiți că vor pierde din venituri, undeva în jur de 600 de lei, după măsurile Executivului privind sporurile respective. Și Federația Sănătatea a anunțat proteste de stradă, după adoptarea OUG care taie sporurile. „Personalul salariat din instituțiile publice poate primi un spor de până la 300 de lei brut lunar, proporțional cu timpul lucrat în condiții periculoase, vătămătoare sau grele. Acest plafon se aplică unitar pentru toți bugetarii, din toate categoriile instituționale”, arată comunicatul de presă al Federației Sănătate care face parte din Blocul Național Sindical.

Măsurile au intrat în vigoare de la 1 iulie 2025 și vor fi aplicate până la 31 decembrie 2026.

Sursa citată precizează că ministrul Sănătății Alexandru Rogobete spune în continuare că personalul medical nu este afectat, pentru că în sănătate sunt acordate sporuri pentru condiții deosebit de periculoase, care nu intră sub incidența acestei ordonanțe de urgență, dar cel mai afectat este personalul TESA și suport.

„Da, personalul TESA și cel de suport care lucrează în spital, muncește pentru funcționarea spitalelor, remediază avariile apărute la multitudinea de instalații și aparatura medicală, mai sunt și cei care fac achiziții, semnează state de plată, își asuma corectitudinea documentelor întocmite, lucrează în aceleași unități sanitare împreună cu personalul medical”, precizează comunicatul de presă.

„Ne întrebăm dacă guvernanții sunt conștienți că ei lucrează în mediul spitalicesc sau în altă parte, în altă locație!? Nu domnilor, acești colegi lucrează în mediul spitalicesc printre pacienți și în spațiile de deservire, tot pentru pacienți fiind o echipă alături de colegii lor medici, asistente, infirmieri și ceilalți colegi cadre auxiliar-sanitare. Nu merită nimic în plus? Sau merităm cu toții doar tăieri?”, mai spune sursa menționată.

Federația Sănătatea îi întreabă pe guvernanți s-ar descurca cu salarii între 2.800 lei, aproape minim pe economie, și „în cel mai fericit caz” aproape 6.000 lei la nivel de gradație și vechime maximă cum primește personalul TESA și tehnicienii din echipa de suport.

„Cei cu 2.800 vor ajunge la salariul minim pe economie după aplicarea prețiosului spor de 300 de lei brut”, atrag atenția sindicaliștii.

„Având în vedere că în cadrul personalului TESA sunt juriști, economiști, care știu să aplice legea, vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate în a acționa în justiție și a ne cere drepturile colegilor noștri. Ați dat o ordonanță pe genunchi fără să o gândiți! Pe repede înainte!”, conchide comunicatul de presă.

Și grefierii de la Curtea de Apel București au declanșat ieri un protest spontan. Ministrului Justiției Radu Marinescu a avut o întrevedere cu președintele Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial și prim-vicepreședinte al Federației PUBLISIND Cătălin Trăistaru.

Radu Marinescu a declarat, marți la Digi24, că a discutat cu reprezentanții sindicatului grefierilor, deși aceștia nu sunt angajații Ministerului Justiției, despre nemulțumirile pe care le au privind măsurile fiscale ale Guvernului și le-a transmis că ordonanța de urgență privind tăierea sporurilor de vătămare este „o măsură temporară”. El a adăugat că i-a îndemnat să privească în viitor, „la modalitățile în care aceste chestiuni vor putea să fie reglate”, în bugetul anului următor.

Sporul pentru bugetarii care lucrează la proiecte de investiții finanțate din fonduri europene, inclusiv cele din PNRR, va fi condiționat de anumite criterii. Potrivit unui document pus în transparență decizională pe site-ul Ministerului Dezvoltării, acordarea sporurilor va fi făcută în funcție de timpul efectiv lucrat lunar, dar și de valoarea proiectului implementat. După cumularea celor două criterii, sporul primit de angajați poate fi între 5 și cel mult 50% din salariul de bază, mai arată proiectul de hotărâre de Guvern.

Ministrul Finanţelor Alexandru Nazare a discutat, marţi, cu salariaţii ministerului, în contextul protestelor generate pe fondul planului de măsuri de reducere a deficitului bugetar, şi a dat asigurări că nu se pune problema amânării sau blocării plăţii pensiilor şi a salariilor, „aşa cum s-a vehiculat, pe surse, în mass-media”.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: