Skip to content
Politică Puterea Știrilor Video

Abandonul școlar- rana sistemului românesc de educație. Ce a descoperit Ecaterina Andronescu în ultimul mandat de ministru

psnews

Fost ministru al Educației, senatorul PSD Ecaterina Andronescu, prezentă în studioul „Puterea Știrilor” a vorbit despre una dintre cele mai mari probleme cu care se confrună sistemul educațional din România: abandonul școlar.

Țara noastră a înregistrat, în 2018, atât un nivel ridicat al abandonului şcolar timpuriu, de 16,4%, cât şi o rată scăzută a populaţiei cu vârste cuprinse între 30 şi 34 de ani care a absolvit învăţământul superior, de 24,6%, potrivit Eurostat.

Abandonul şcolar un fenomen care face ravagii în învăţământul românesc

Andronescu susține că este de foarte mult timp preocupată de cifra bandonului școlar, astfel că în ultimul mandat de ministru a încercat să afle dacă datele se confirmă. Fostul ministru a dezvăluit că a aflat cu stupoare că 41.000 de elevi nu existau în clasa 8 deși ei fuseseră înmatriculați, motiv pentru care a declanșat înainte de a pleca din minister un control în 17 județe unde diferențele erau foarte mari.

„Sunt de foarte mult timp preocupată de cifra bandonului școlar, care anual înregistrează pe harta României un număr extraordinar de mare. Cunoscând destul de bine sistemul, mi-am spus că nu poate să fie real și atunci am încercat în aceste luni să văd dacă se confirmă sau nu se confirmă. Primul lucru pe care l-am făcut prin luna decembrie, am trimis o notă către sistem și dintr-o dată au dispărut din sistem aproape 5.0000 de elevi. Elevii sunt înscriși de autoritățile școlare într-o bază de date. M-a uimit că într-un timp atât de scurt au fost șterși atâția elevi. Și mai mare a fost uimirea mea când am văzut că erau înscriși în sistemul informatic 187.000 de elevi în clasa a 8 a, iar când automat secretariatele i-au înscris pentru examenele de evaluare națională erau doar 146.000.

41.000 de elevi, o cifră uriașă practic nu existau în clasa 8, dar ei fuseseră înmatriculați. Unde sunt ei? Majoritatea sunt plecați cu părinții lor și sunt păstrați în evidențele școlilor pentru că finanțarea este per capita și atunci directorul nu îl scoate din evidență pentru că primește pentru el finanțarea per elev.

Pentru acest motiv am declanșat înainte de a pleca un control în 17 județe unde diferențele erau foarte mari. Să vedem ce ne aduce această inspecție pentru că responsabilitatea este fără îndoială a directorilor de școală și a inspectoratelor școlare care aveau obligația să verifice ceea ce se înscrie acolo”, a declarat Ecaterina Andronescu, la Puterea Știrilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *