Skip to content
Politică

Absenteismul tinerilor la vot, sub lupa unui sociolog

viata-libera.ro

Sociologul Darie Cristea explică lipsa prezenței segmentului tânăr (19-24 ani) de la alegerile parlamentare, subliniind dezinteresul tinerilor pentru politică, dar și incapacitatea partidelor de a-și adapta mesajele.

Cristea menționează că acest segment este diferit față de cel care a scandat „schimbarea” în urma scandalului Colectiv. Cetățenii 19-24 de ani care nu s-au prezentat la vot sunt caracterizați de sociolog ca fiind inactivi politic și lipsiți de informații în această sferă.

„Nu este ceva neapărat neobişnuit. Dacă ne vom uita şi pe alegerile trecute, vom vedea că acest segment demografic are un interes foarte-foarte scăzut pentru politică. Până la urmă, toată mişcarea aceasta de după episodul cu Colectiv, cu reînnoirea clasei politice, apariţia unor noi partide, schimbarea listelor şi aşa mai departe a fost cumva o chestiune cerută de segmentul tânăr al populaţiei, nu neapărat de acest segment (…). Dar segmentul acesta 19-24 nu este un segment foarte activ din punct de vedere politic, e un segment care poate nici nu are atâta cultură politică precum au alte segmente, e un segment demografic care nici nu se imaginează pe sine foarte preocupat şi foarte activ din punct de vedere politic”, a precizat sociologul, conform rfi.ro

Mai mult, Cristea a declarat că partidele politice nu vin cu propuneri care să rezoneze cu segmentul 19-24 de ani. Segmentul tânăr, care este compus din cetățeni cu vârsta cuprinsă între 25 și 40 de ani, prezintă o situație socială diferită față de segmentul absent la vot.

Potrivit sociologului, „rețeta” rezultatelor de la alegerile parlamentare, de duminică, cuprinde lipsa unei culturi politice, dezinteresul pentru alegeri, la care se adaugă lipsa de mesaje și interes a partidelor față de segmentul respectiv de vârstă.

„Practic, o bună parte a ofertei politice, dacă stăm să ne gândim puţin, nici nu se adresează acestui segment de vârstă. Acest segment de vârstă şi aici aş face o comparaţie interesantă cu segmentul pensionarilor, e un segment foarte omogen, care are nişte preocupări cu totul şi cu totul deosebite. Segmentul 19-24 de ani nu este similar cu segmentul de vârstă tânăr, dar care începe de pe undeva de după 25 de ani şi se termină pe la peste 40, pentru că e vorba de cu totul şi cu totul altă situaţie socială. Deci factorii aceştia combinaţi, o anumită lipsă de cultură politică, o anumită lipsă de mesaj pentru aceşti tineri, o anumită lipsă de preocupare din partea partidelor pentru acest segment de vârstă, o anumită lipsă de apetit pentru alegeri au contribuit şi la ce s-a întâmplat până la urmă duminică”, a adăugat Cristea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *