Abundența de ulei de floarea-soarelui din bazinul Mării Negre, în special din Ucraina, ține prețurile în jos

Sursă foto: Pinterest

Deși producția europeană de ulei de floarea-soarelui este în scădere, Ucraina, cel mai mare exportator de ulei din lume și cel mai important furnizor pentru România, ține prețurile în jos. Începutul lui 2024 se înscrie pe același trend descendent de la finele anului trecut.

Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) a revizuit cu 450.000 de tone în minus producția europeană de semințe de floarea-soarelui a anului 2023/2024, până la 10,2 milioane de tone, arată prognoza din ianuarie a instituției. Față de sezonul anterior, trendul se menține însă în continuare pozitiv, având în vedere că în 2022/2023 Europa a generat 9,1 milioane de tone.

Cât despre uleiul de floarea-soarelui, din cele 10,2 milioane de tone de semințe,  analiștii estimează că se vor obține 3,8 milioane de tone de ulei, cu 4,2% mai puțin decât anul trecut. Europa va rămâne însă al treilea cel mai mare producător de ulei de floarea-soarelui din lume, după Rusia, care ar putea produce anul acesta 6,8 milioane de tone (plus 5,1% față de anul anterior) și Ucraina care pune pe piața puțin peste 6 milioane de tone (plus 9% față de anul trecut).

Din datele USDA, anul acesta consumul domestic al europenilor va excede cu 1,5 milioane de tone producția locală față de 1,1 milioane de tone câte au lipsit anul trecut ca producția să egaleze necesarul de consum.  În plus, având în vedere că Europa și exportă (800.000 de tone în 2023/2024 vs  1,2 milioane de tone anul trecut) și importurile ar putea crește cu 11,7%, până la 2,3 milioane de tone.

Cel mai mare exportator pentru întreaga lume rămâne Ucraina pentru care analiștii USDA estimează livrări la nivel global de 5,7 milioane de tone, cu 0,2% peste nivelul anului anterior și cu 27,6% în plus comparativ cu 2021/2022.

Prețurile în scădere

În ciuda producției în scădere, prețurile din Europa s-au înscris de la începutul acestui an pe un trend descendent. Și aceasta pentru că Ucraina, cel mai mare exportator al lumii, ține prețurle jos în bazinul Mării Negre.

„Uleiul de floarea-soarelui din Marea Neagră este abundent, iar livrările din regiune exercită  și mai multă presiune asupra prețurilor la uleiurile vegetale. Uleiul de floarea-soarelui din Ucraina se menține la un preț semnificativ redus în comparație cu alte origini alternative”, explică analiștii USDA.,

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: