Skip to content
Politică

Abuzul în serviciu. Tăriceanu, pe un teren minat: îi ține isonul lui Tudorel Toader

Comisarul.ro

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a făcut, luni, o serie de precizări cu privire la impunerea unui prag valoric ce vizează abuzul în serviciu.

Tăriceanu consideră că nu orice chestiune referitoare la abuzul în serviciu „poate să necesite un prag” și susține că Parlamentul trebuie să aștepte propunerea pe care o va face ministrul Justiției referitoare la acest prag, potrivit Agerpres. 

În acest fel, președintele ALDE intră pe un teren minat, deoarece CCR a susținut impunerea unui prag valoric în cazul abuzului în serviciu, iar singurul sceptic cu privire la această măsură este președintele Klaus Iohannis, iar Tăriceanu intră în retorica președintelui.

„Eu nu vreau să îmi exprim păreri personale pe chestiuni juridice în care nu am pregătirea necesară. Prefer să las ministrului Justiției și celor care au pregătirea necesară libertatea de a analiza și a decide. Așteptăm în continuare decizia CCR pe sesizarea de neconstituționalitate care viza acest prag. Există interpretări diferite. În trecut asociațiile magistraților au solicitat introducerea unui prag. Noi facem de foarte multe ori — mă refer la opinia publică și, din păcate, mulți dintre analiști — facem o confuzie deliberată sau nu între răspunderea penală și răspunderea administrativă, lucruri care sunt delimitate în mod clar în alte legi care funcționează în România. Nu orice chestiune referitoare la abuzul în serviciu poate să necesite un prag. În cazul în care abuzul în serviciu afectează drepturi și libertăți fundamentale este o chestiune, în cazul în care abuzul în serviciu creează un prejudiciu material, este o altă problemă. Cred că trebuie să așteptăm propunerea pe care pe care o va face Ministerul Justiției și pe care o va înainta Parlamentului”, a afirmat luni Tăriceanu.

Ministrul Tudorel Toader se numără și el printre persoanele sceptice cu privire la această măsură. Tudorel Toader a declarat, luni, la Senat, că așteaptă motivarea Curții Constituționale referitoare la abuzul în serviciu, un prag care să facă diferența dintre răspunderea contravențională, administrativă, penală urmând a fi identificat în cadrul unor dezbateri publice cu societatea civilă, cu profesioniștii dreptului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *