Vicepreședintele Academiei Române Cristian Hera a prezentat în Adunarea generală contextul în care a înaintat această propunere Papei Francisc.

„În cuvântul de salut în fața Sanctității Sale, am menționat, printre altele, că Papa Ioan Paul al II-lea a acceptat și a devenit membru de onoare al Academiei Române în anul 2001. Am dorit, astfel, să fac legătura cu propunerea Academiei ca Sanctitatea Sa să accepte propunerea noastră, pentru că știam că nu-și dorește și nu acceptă titluri de onoare. Am fost fericit să-l aud spunând da și precizând că acceptă pentru noi, pentru prietenie și pentru poporul român. Sunt cuvintele Sanctității Sale”, a afirmat Hera, citat în comunicat.

În anul 2001, Papa Ioan Paul al II-lea a devenit, și el, membru de onoare al Academiei de la București.

Vineri, Adunarea generală a Academiei Române a mai titularizat, prin vot secret, cinci membri corespondenți: prof. univ. dr. Cristian Sorin Silvestru — Secția de Științe Chimice, prof. univ. dr. Gheorghe Udubașa — Secția de Științe Geonomice, prof. univ. dr. Mihail-Viorel Bădescu — Secția de Științe Tehnice, prof. emerit dr. ing. Ioan Dumitrache și prof. dr. ing. Horia Nicolai Teodorescu — Secția de Știința și Tehnologia Informației.