Skip to content
Puterea Știrilor Video

Accesul în Spațiul Schengen, interzis României ”fără nicio explicație”: ”Sunt state care au probleme mai mari decât noi”

rador.ro

„Nu există nicio explicație pentru faptul că România nu este primită în Spațiul Schengen”, spune europarlamentarul PSD, Victor Negrescu. Invitat la Puterea Știrilor, social-democratul a anunțat că a adresat o scrisoare în limba franceză președintelui Emmanuel Macron prin care solicită susținerea aderării României la spațiul Schengen, în contextul deținerii de către Franța a președinției Consiliului UE și a prezentării priorităților sale în fața Parlamentului European.

Europarlamentarul a anunțat și relansarea, sub denumirea #RomâniiMerităÎnSchengen, a campaniei inițiată de PES activists România, #RomâniaCereSchengen, care, cu ajutorul a peste 50.000 de semnatari, a condus la o rezoluție a Parlamentului European pentru aderarea României la Schengen. ”Pe lângă acest demers, voi trimite scrisori către toți decidenții europeni care pot influența această decizie și voi începe un nou tur al capitalelor europene”, a mai susținut acesta.

„Cred că este foarte important să profităm de acest context politic (n.r – preluarea de către Franța a președinției Consiliului Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2022) și să împingem înainte acest subiect (n.r – aderarea României la Spațiul Schengen). România respectă de foarte mulți ani toate criteriile pentru a adera la acest spațiu comun de mobilitate, care ar oferi foarte multe avantaje, atât cetățenilor, cât și companiilor, dacă ne referim la exporturile de mărfuri din România spre spațiul european. Câștigurile ar fi enorme, inclusiv financiare, pentru țara noastră. Din păcate, vedem că acest lucru nu se întâmplă, deși Croația, de exemplu, va adera la Spațiul Schengen. Croația, care a îndeplinit criteriile specifice aderării Spațiului Schengen după România, intră în acest spațiu comun de mobilitate, însă România nu o face, fără niciun fel de explicație. Eu cred că trebuie să ne bazăm pe parteneriatul pe care îl avem cu Franța, să impulsionăm Franța să pună acest subiect pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) care decide acest lucru. Nu există niciun motiv pentru care această decizie să nu fie adoptată.

Am profitat de acest context pentru a trimite o scrisoare către președintele francez Emmanuel Macron. Sper că în perioada următoare să primesc și un răspuns ferm. Pe lângă acest demers, voi trimite scrisori către toți decidenții europeni care pot influența această decizie și voi începe un nou tur al capitalelor europene. Practic, relansez o campanie pe care am demarat-o în 2014. La momentul respectiv am adunat 50.000 de semnături și am generat o primă declarație de sprijin din partea Parlamentului European. Acum mergem mai departe. Noua campanie se numește <<Românii merită în Schengen>> și vom merge le decidenții care pot influența această decizie extrem de importantă. Merităm acest lucru, respectăm criteriile și dacă vrem o Europă puternică, unită, așa o spune președinția franceză la Consiliul Uniunii Europene, atunci primul pas este să respectăm Regulamentul European”, a declarat Victor Negrescu.

„Sunt state în Spațiul Schengen care au probleme mai mari decât România”

„Faptul că nu suntem primiți, că nu sunt argumente, generează inclusiv în România o anumită reticență, o creștere a sentimentului eurosceptic și cred că trebuie să blocăm din start chestii de retorică intrând în spațiul Schengen și arătând că toată lumea este tratată într-o manieră egală.

Nu există nicio explicație pentru faptul că România nu este primită în Spațiul Schengen. Respectăm toate criteriile, suntem de facto în spațiul Schengen pentru că toate cerințele, recomandările, colaborarea cu partenerii europeni, investițiile făcute pentru protecția frontierelor au fost respectate, chiar uneori le-am depășit și România este considerată un partener viabil în tot ceea ce înseamnă aceste subiecte. Din păcate, s-au găsit tot felul de argumente, anumite state care au avut reticențe, care erau speriate de emigrația din România, anumite state erau speriate cu privire la nivelul de corupție. Însă, trebuie spus că sunt state în Spațiul Schengen care au probleme mai mari decât România în ceea ce înseamnă protecția frontierelor, statul de drept, siguranța cetățenilor și climatul politic”, a continuat europarlamentarul PSD, Victor Negrescu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *