UPDATE Şoferul a fost oprit de 2 ori de poliție înainte de accidentul din 2 Mai

accident 2 Mai
Sursa foto: Viaţa Dobrogei

UPDATE, ORA 15:10

Șoferul de 19 ani care a ucis doi tineri în accidentul din 2 Mai a fost oprit de două ori de un echipaj de poliție înainte de tragedia de pe șosea, potrivit unor surse din anchetă. Șeful Poliției Române a trimis Corpul de Control la Inspectoratul Județean de Polițe (IPJ) Constanța pentru a stabili dacă se putea evita tragedia prin cele două controale făcute.

Potrivit unor surse Digi24, el s-a întâlnit de două ori cu polițiștii de la Rutieră înainte de a provoace tragedia. Prima întâlnire a fost la 9 seară, în Constanța, când a fost oprit la un filtru. Polițiștii nu aveau indicii că ar fi sub influența drogurilor, i-au făcut recomandări să aibă grijă cum conduce și să nu se urce la volan beat sau sub influența drogurilor.

Tânărul și-a continuat drumul. La miezul nopții, polițiștii au primit un apel la 112, prin care un bărbat reclama că o mașină turează motorul foarte tare, iar șoferul conduce agresiv. La fața locului a fost trimis un echipaj de poliție. Polițiștii i-au văzut mașina tânărului, l-au tras pe dreapta, l-au testat cu alcooltestul, iar rezultatul a fost negativ. În mașina lui însă, polițiștii au găsit o țigară despre care se suspectează că ar fi conținut canabis, precum și niște pastile care acum sunt verificate pentru a se stabili dacă sunt stupefiante.

Tânărul a fost dus la poliție, a fost deschis dosar penal pentru deținere de droguri. La 4.30 a ieșit din sediul poliției. Potrivit surselor citate, de acolo tânărul ar fi mers în Vama Veche, unde s-a întâlnit cu câțiva prieteni și ar fi consumat droguri. Polițiștii au informații că prietenii respectivi ar fi consumatori de droguri.

După ce a plecat de la vila unde erau aceștia cazați, tânărul s-a urcat la volan. Apoi s-a produs accidentul. Șeful Poliției Române a trimis Corpul de Control la Inspectoratul Județean de Polițe (IPJ) Constanța pentru a stabili dacă se putea evita tragedia prin cele două controale făcute.

Șefii poliției vor să afle exact când a consumat tânărul droguri și dacă atunci când a fost oprit era sub influență stupefiantelor. Potrivit procedurii, după ce polițiștii au văzut că are droguri în mașină l-au dus la poliție, au fost anunțați ofițerii de la Crimă Organizată care se ocupă de dosar, a fost deschisă o anchetă.

În acel moment însă polițiștii nu au avut suficiente motive să îl rețină, de aceea a plecat liber din sediul Poliției, potrivit surselor citate.

De fapt, acesta e principalul semn de întrebare, legat de momentul în care el a consumat droguri. Potrivit surselor, când a plecat de la poliție, tânărul nu părea că ar fi sub influență stupefiantelor. El a dat declarații agenților de la Rutieră și polițiștilor de la Crimă organizată, iar polițiștii au ajuns la concluzia că nu ar fi un pericol public. De aceea a plecat în jurul orei 4.30, conform surselor.

UPDATE, ORA 18.59

Şoferul în vârstă de 19 ani era conducător auto începător şi îşi luase permisul în luna mai a acestui an, au declarat surse judiciare, pentru News.ro.

Roberta Dragomir, tânăra care a murit în urma accidentului de la 2 Mai, s-a stins chiar sub ochii vărului său, Ioan Nicolescu. Tânărul a povestit tot momentul terifiant pe care l-a trăit, atunci când și-a dat seama că s-a întâmplat ceva grav.

Era ora 5 dimineața. Ne întorceam din Vama Veche să mergem spre cazare, spre 2 Mai și grupul nostru era format din opt persoane, trei erau mai în față și cinci în spate. Eu cu încă doi băieți eram mai în față. Am auzit în spate scârțâit de roți, drifturi, un drift așa puternic și o bubuitură. M-am întors, am văzut mașina că intrase pe partea cu iarbă, ieșise de pe șosea, apoi a reglat volanul, a intrat și pe contrasens, apoi iar pe prima bandă de mers. A trecut de noi, s-a oprit cinci secunde, nu a coborât, nu nimic și apoi a plecat, și-a continuat drumul. Inițial când a trecut pe lângă noi, am văzut că avea parbrizul spart și am crezut că a lovit un stâlp sau ceva. Ne-am întors să vedem și erau prietenii noștri și apoi a mai oprit un grup cu mașina și a sunat la poliție. Mergea haotic și cu viteză, viteză mare. Din spate a oprit să își revină și noi i-am sunat repede pe prietenii noștri, eu am sunat-o pe verisoara mea. Am văzut că nu răspunde, are telefonul închis. Ne-am panicat foarte tare, dar până la urmă…”, a povestit Ioan Nicolescu la Antena 3.

Mihai Drăgan, unchiul lui Sebastian Andrei Olariu, băiatul ucis de șoferul care conducea drogat, a dezvăluit prin ce trece familia îndurerată a lui Sebi.

„Sebi a fost nepotul meu. Am aflat prima dată de la unul dintre copiii din anturaj, dintre copiii care erau cu el. Apoi am luat legătura cu autoritățile și au venit cei de la Poliția Pantelimon-Ilfov, de unde suntem noi, și au anunțat familia oficial. Suntem devastați. Părinții sunt terminați. Ei sunt oameni simpli. Tatăl băiatului este cofetar, iar mama-asistentă medicală. Strângeau bani să îi ia băiatului o casă. Era un băiat inteligent și bun, nu bea și nu fuma. El a fost lumina familiei, aducea zâmbetele pe buzele tuturor. Și acum nu îl mai avem, am rămas fără el…”, spune Mihai Drăgan, potrivit adevarul.ro.

Unchiul băiatului ucis a povestit și de ce nepotul său și-a dorit să meargă la mare și ce așteptări are de la autorități legat de pedeapsa ce va fi dată lui Matei Vlad Pascu.

„Nepotul meu a venit cu trenul la mare, tatăl său nu l-a lăsat să ia mașina, tocmai pentru că e foarte periculos. Copilul și-a dorit mult să meargă la mare, era ziua unui prieten din grup. E îngrozitor ce se întâmplă… Familia își dorește să se facă dreptate. Avem încredere în autoritățile din România că își vor face treaba și că cel care a făcut asta să plătească așa cum spun legile. Îmi doresc ca șoferul ăsta să nu mai producă și altfel aste de tragedii”, adaugă Mihai Drăgan, unchiul băiatului ucis de șoferul drogat”, precizează Mihai Drăgan.

Facultatea de Geografie din cadrul Universității din București a transmis un mesaj de condoleanțe și de susținere a familiilor victimelor accidentului de circulație din localitatea 2 Mai.

„Veștile pe care le-am primit în ultimele ore ne-au umplut sufletele de durere. Profesorii și studenții Facultății de Geografie sunt alături de familiile îndurerate, de prietenii și colegii celor doi studenți care au pierit ieri dimineață într-un cumplit accident. Roberta Marina Dragomir și Sebastian Andrei Olariu, ne veți lipsi în toamnă. Sincere condoleanțe familiilor Dragomir și Olariu! Suntem alături de dumneavoastră.  Le dorim însănătoșire grabnică studenților ce sunt acum în îngrijirea medicilor! Multă putere vouă, celor ce ați trecut prin această încercare absolut nedreaptă!”, au transmis reprezentanții Facultății de Geografie din București unde învățau cei doi studenți care au murit.

UPDATE, ORA 16.30

Luminiţa Popescu, avocata tânărului care a omorât două persoane în accidentul rutier de la 2 Mai, a declarat jurnaliştilor, că acesta a recunoscut că a consumator droguri, dar a precizat că el nu este consumator, ci a primit drogurile în Vama Veche, unde venise la o petrecere. Apărătoarea acestuia a mai afirmat că tânărul s-a prelevat de dreptul de a nu da nicio declaraţie şi a adăugat că starea sa de spirit este una proastă, că a realizat ce a făcut şi îi pare rău.

Luminiţa Popescu a declarat jurnaliştilor duminică, faptul că tânărul respectiv nu este fiu de beizadea, aşa cum a apărut în mediul online.

„A realizat ulterior ce a făcut. Îi pare rău. Nu este nici tipul de persoană care s-a vehiculat în zona online, tot ceea ce s-a scris şi s-a spus au fost informaţii de pe anumite imagini. Nu este fiu de beizadea, aşa cum s-a precizat. Părinţii nu sunt oameni cu bani care nu au ce face eu ei şi îi dau copilului să se drogheze, sub nicio formă.  Sunt nişte oameni simpli, normali. (…) A recunoscut că a consumat droguri. Urmează să vedem acum persoana care i-a dat. Este o poveste mult mai lungă, mult mai gravă, din punctul meu de vedere şi urmează a se descoperi ce s-a întâmplat”, a povestit avocata, potrivit news.ro.

Ea a fost întrebată dacă a fost pentru prima oară când clientul său a consumat droguri.

„Da, din câte am înţeles, nu este consumator. Le-a primit în Vama Veche”, a precizat Luminiţa Popescu.

Ea a adăugat că tatăl băiatului nu era cu el în Vama Veche, tânărul a venit singur acolo, la o petrecere şi nu era cazat în staţiunea respectivă.  Avocata a mai fost întrebată dacă tânărul îşi aminteşte ceva în legătură cu accidentul rutier.

„Deocamdată, s-a prevalat de dreptul de a nu da nicio declaraţie. Urmează ca pe parcurs să dea o declaraţie. (…) Starea lui de spirit este una proastă. A realizat ce a făcut, îi pare rău, plânge întruna. A fost o greşeală, îi pare foarte rău şi urmează să tragă consecinţele. (…) Părinţii sunt distruşi. Ce poţi să spui ca părinte în situaţia de faţă? (…) Tatăl ştia că merge în Vama Veche, mama nu ştia. Problema este că ce am vrut să clarific că ceea ce s-a spus şi s-a scris nu este real. Şi corect atât pentru părţile vătămate, cât şi pentru el ca inculpat ar fi ca aceste informaţii să fie cât de cât apropiate de realitate”, a mai transmis avocata.

Luminiţa Popescu a precizat că maşina implicată în accident aparţine tatălui tânărului.

„Am spus că sunt oameni simpli, oameni care nu au crescut un copil răsfăţat căruia i-au dat bani pentru droguri. Tatăl lui are două maşini, maşina pe care aţi văzut-o în fotografiile de pe Facebook este maşina tatălui. Maşina pe care o conducea este tot a tatălui. El nu are nimic pe numele lui. Doar ce a terminat liceul, se pregătea să intre la facultate”, a afirmat avocata.

Ea a menţionat că familia tânărului care a provocat accidentul şi-a manifestat disponibilitatea de a-i ajuta pe cei care au fost răniţi în evenimentul rutier.

„Va suporta rigorile legii. Nu este uşor să ai pe conştiinţă doi copii morţi. Din partea părinţilor există această deschidere de a ajuta aceşti copii care sunt în spital şi bineînţeles de a lua legătura cu familiile celorlalţi”, a mai declarat Luminiţa Popescu.

Pe de altă parte, antena3.ro scrie că tinerii ucişi de şoferul drogat sunt Andrei şi Roberta. Roberta avea 20 de ani, iar Andrei 21.

Tânăra Roberta era studentă la Geografie şi bursieră, luase carnetul de conducere şi urma ca tatăl ei să-i cumpere o maşină.

UPDATE, ORA 14.30

Cătălin Dragomir, tatăl fetei ucise la 2 Mai de Matei Vlad Pascu, șoferul drogat care a făcut în total cinci victime, s-a arătat revoltat de faptul că nimeni din Poliția Constanța nu l-a contactat să-l anunțe de cele întâmplate.

„Sâmbătă, 19 august 2023, la ora 6.15 dimineața, când a ajuns șeful Poliției Rutiere la fața locului, printre pietonii care au scăpat întregi era și un verișor al fetei ucise. În prezența șefului Poliției Rutiere, verișorul a sunat-o pe mama victimei și i-a spus ce s-a întâmplat. A fost o comunicare cu familia pe această temă și s-a mers pe ideea că este mai bine ca o astfel de veste să vină mai degrabă de la cineva apropiat decât de la o persoană străină”, au declarat pentru „Adevărul” reprezentanți ai IPJ Constanța.

UPDATE, ORA 13.07

Şoferul de 19 ani, drogat, care a ucis ieri doi oameni în accidentul din Vama Veche şi a fugit, a fost arestat pentru 30 de zile. Decizia arestului preventiv a fost luată duminică de Judecătoria din Mangalia, potrivit antena3.ro.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Tatăl fetei care a fost omorâtă în accidentul produs de un tânăr de 19 ani aflat sub influenţa drogurillor, sâmbătă, la 2 Mai a afirmat că doreşte ca şoferul care i-a omorât copilul să plătească şi să facă puşcărie. El a mai povestit că fiica sa luase permisul de conducere şi îşi dorea o maşină, precizând că acum i-a luat un loc de veci. Bărbatul a mulţumit, în mod ironic, Poliţiei Române, deoarece nu a fost contactat de reprezentanţii acestei instituţii să îl anunţe că fiica sa a murit în accidentul rutier. Cătălin Ştefan Dragomir a declarat duminică, jurnaliştilor, la Constanţa, că doreşte ca tânărul care a provocat accidentul care a dus la moartea fiicei sale să sufere aşa cum suferă el şi familia sa.

“Să sufere şi ei cum suferim noi. Atât şi nimic mai mult. Puşcărie să facă băiatul. Dacă l-aş avea pe copilaşul ăsta de 19 ani, teribilistul ăsta cu droguri în faţa mea, nu l-aş atinge nici măcar cu o palmă. Deja l-a bătut soarta. Ce vă pot spune despre copilul meu. Era un copil cuminte şi nu pentru că era al meu. A învăţat, nu mi-a creat probleme, nu mi-a lipsit de acasă, nu bea, nu fumează şi chiar mă mândream şi mă mândresc că este copilul meu. Am fost să o recunosc.  Nici pe soţia nu am lăsat-o să intre, nici pe bunica. Nu mai e copilul meu. Nu vreau decât să plătească.  Nu mă refer financiar. Să facă puşcărie până să se căiască, să îi pară rău pentru ce a făcut şi să vadă şi alţii”, a povestit bărbatul, potrivit news.ro.

El a fost întrebat dacă tânărul care a produs accidentul realizează ceea ce a făcut.

“În puşcărie s-ar putea să realizeze. Aşa am eu…şi sper. (…) Nu era el. De aceea v-am spus că nici nu l-aş atinge oricât de mânios aş putea să fiu. Nu era el. A făcut cu bună ştiinţă când a luat droguri. Probabil şi cu buna ştiinţă a părinţilor, nu am de unde să ştiu în ce mediu a trăit. Ce am auzit este că băiatul este de bani gata, cum se spune. Ok, pe mine nu mă interesează banii, vreau să plătească în justiţie şi puşcărie până uit”, a mai declarat Cătălin Ştefan Dragomir.

El a povestit că fiica sosise pe litoral cu o zi înainte de producerea accidentului şi era împreună cu prieteni şi colegi de facultate.

“Vineri veniseră pe litoral, au petrecut seara, s-au întors la cazare. Mergeau la plajă. Mâine, eu şi soţia, cu cealaltă fiică a noastră, care stă la Bucureşti urma să venim noi la cazare, luam copilul şi îşi prelungea sejurul. (…) Erau prieteni şi colegi la facultate. (…)  Am vorbit ultima oară cu ea marţi. Am întrebat-o cât e cursul valutar, că eu lucrez în Germania, ca să îi caut o maşină. Fata mi-a făcut o surpriză, acum o lună şi jumătate a luat permisul de conducere. ”Tati, am luat permisul”. Felicitări, tata! Vine tata acasă şi mergem şi căutăm o maşină. Şi nu i-am luat maşină, i-am luat loc de veci. Îşi dorea un A3”, a mai afirmat tatăl fetei.

El a adăugat că tânara era studentă la Geografie turistică, la Bucureşti şi că a luat examenul de bacalaureat cu media 9,81, iar celălalt tânăr decedat era colegul ei.

De asemenea, Cătălin Ştefan Dragomir a mai declarat că nu a fost anunţat de poliţişti despre acest accident rutier.

“Mulţumim Poliţiei Române. Nu m-a contactat nimeni să ne spună, ”Fata dumneavoastră a păţit ceva”. De aici de la pompe funebre ne-au spus. Poliţia, nu. Aseară m-am apucat să caut eu, numere de telefon, pe internet, la Mangalia, de la Mangalia vă fac la…Am aflat că a murit de la vărul ei care a scăpat fără nicio vânătaie , doar cu speritura. Ieri dimineaţă am intrat în Bucureşti, veneam de la serviciu”, a mai afirmat tatăl tinerei.

Autorul accidentului soldat cu moartea a doi tineri şi cu rănirea altor trei a fost identificat ca fiind Vlad Pascu, în vârstă de 19 ani. Mama sa are afaceri în domeniul imobiliar. Tatăl băiatului este pasionat de maşini.

Fotografiile de pe contul de Instagram al băiatului îl prezintă cu diverse vestimentaţii, despre care lasă să se înţeleagă că sunt de firmă, sau urcat pe o maşină de teren, în parcarea din faţa Palatului Parlamentului.

El apare şi cu un tricou pe care scrie ”Drugs are my life”, în condiţiile în care probele prelevate imediat după accident indicau că era sub influenţa mai multor tipuri de droguri.

Potrivit presei, tânărul a crezut că a lovit o pasăre sau o vacă.

Vlad Pascu
Sursa foto: Vlad Pascu

“La data de 19 august, în jurul orei 05.25, poliţişti din cadrul Serviciului Rutier au fost sesizaţi cu privire la faptul că pe D.N. 39, în apropierea localităţii Vama Veche, a avut loc un accident rutier. Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au constatat că un tânăr, de 19 ani, ar fi condus un autoturism pe D.N. 39 şi ar fi intrat într-un grup de pietoni, care se deplasa pe partea carosabilă. În urma accidentului rutier, au decedat la faţa locului o tânără, de 20 de ani şi un tânăr, de 21 de ani. De asemenea, au mai fost răniţi doi tineri, de 19 ani, respectiv 20 de ani şi o tânără, de 20 de ani”, a transmis IPJ Constanţa.

Şoferul autovehiculului a părăsit locul accidentului, fiind depistat de poliţişti, la scurt timp, în staţiunea Vama Veche.

”Bărbatul a fost testat cu aparatul drugtest, rezultatul fiind pozitiv pentru cocaină, amfetamină şi metamfetamină. De asemenea, conducătorul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. În cauză, a fost întocmit un dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”, anunţă poliţiştii.

Şoferul autoturismului, în vârstă de 19 ani, a fost reţinut, sâmbătă seara, pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: