Accizele la carburanți vor crește în etape în anul electoral 2024, nu dintr-o dată– draft de OUG

benzinărie pompă motorină benzină carburanţi
Sursa foto: Freepik

Accizele la benzină și motorină care sunt plătite de toți șoferii și care, în mod normal, cresc la începutul fiecăui an cu rata inflației, vor crește etapizat în anul 2024, în trei trepte, potrivit unui proiect de OUG ajuns în posesia noastră. Creșterea de la pompă abia va fi simțită, dar cu prețul unor încasări mai mici la buget.

Accizele la carburanți vor crește astfel în trei etape anul următor. Prima dată la 1 ianuarie 2024, cu 33% din procentul de creștere anuală, a doua oară tot cu 33% din procentul de creștere pentru tot anul 2024, la 1 aprilie, și a treia oară, cu 32% din creșterea auală, de la 1 iulie.

Iată prevederea din draftul de OUG după care vom explica și vom încerca un calcul:

Prin derogare de la prevederile alin.(1) al art.342 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal publicată în Monitorul Oficial al României nivelul accizelor pentru produsele energetice se actualizează cu creșterea prețurilor de consum după cum urmează:

a) începând cu data de 1 ianuarie 2024, 33% din creșterea prețurilor de consum stabilit conform legii;

b) începând cu data de 1 aprilie 2024, 33% din creșterea prețurilor de consum stabilit conform legii;

c) începând cu data de 1 iunie 2024, 32% din creșterea prețurilor de consum stabilit conform legii;

Ca regulă generală, nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecărui an, prevăzut în Codul fiscal, este actualizat cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: