Skip to content
Politică

”Acesta e semnalul!”, spune Cristian Pîrvulescu despre vizita Kamalei Harris în România: Este angajamentul american pentru flancul estic al NATO

Inquam Photos / Ilona Andrei

Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit, în exclusivitate pentru PS News, despre importanța vizitei vicepreședintelui SUA, Kamala Harris, în România și principalul mesaj pe care îl transmite. Politologul a precizat că discuțiile vor fi concentrate în special pe teme de securitate.

“După cum ați observat, oficialii americani și-au împărțit foarte bine atribuțiile, astfel încât, în afara conversațiilor telefonice pe care președintele Biden le-a ținut cu liderii de stat, Secretarul de Stat, Antony Blinken, a fost în mai multe state, a fost și la Chișinău, acum al doilea om în ierarhia puterii de la Washington, vicepreședintele, vine în România și în Polonia pentru a transmite un semnal clar în ceea ce privește angajamentul american pentru țările din Flancul Estic al NATO. Acesta este semnalul. Probabil se vor discuta și o serie de chestiuni bilaterale, dar în principal, discuțiile vor fi concentrate pe temele de securitate“, a precizat politologul pentru PS News.

Totodată, întrebat dacă statele europene vor putea lua o decizie similară cu cea a Statelor Unite, care au extins gama sancțiunilor economice aplicate Rusiei și la importul de petrol și gaz, politologul a precizat că de o mare importanță va fi decizia statelor pivot, Franța și Germania, dar România poate să se înscrie pe această linie.

“Aceasta este o decizie care se va lua în interiorul UE. După ați văzut, statele pivot, Germania în primul rând, dar și Franța, nu sunt dispuse momentan pentru o astfel de soluție. Germania este într-o situație de mai mare dependență față de gazul rusesc decât Franța. România nu este dependentă într-o foarte mare măsură, dar nici nu are foarte multe alternative în acest moment. Deja premierul Ciucă spunea că avem în vedere ca până la sfârșitul anului să facem niște coridoare de gaz lichefiat din Statele Unite, pentru a scădea dependența, deci va fi discutată probabil și această chestiune. România poate să se înscrie pe această linie, dar e mai complicat. Polonia, după ce s-au ridicat interdicțiile în ceea ce privește cărbunele, ar putea și ea să își asume un astfel de rol. Vom vedea. Nu sunt sigur că există acum o coordonare europeană. În orice caz, pe Statele Unite nu o afectează atât de mult stoparea importului de petrol și gaz din Rusia pentru că ele își pot asigura independența energetică. Din Europa vine sutele de milioane pentru Rusia pentru hidrocarburi. Fiecare stat care se poate retrage, va transmite un semnal foarte clar”, a precizat Cristian Pîrvulescu.

Amintim că Statele Unite au luat decizia de a interzice toate importurile de petrol, gaze naturale și cărbune din Rusia, a anunțat marți președintele american, Joe Biden. Marea Britanie va impune o măsură similară până la finele anului, în timp ce UE lucrează la un plan de reducere a dependenței de gazele din Rusia. Decizia nu va fi una fără „costuri” pentru SUA, a avertizat președintele SUA, dar a amintit că atât republicanii cât și democrații au fost uniți în luarea acestei decizii.

3 comentarii la “”Acesta e semnalul!”, spune Cristian Pîrvulescu despre vizita Kamalei Harris în România: Este angajamentul american pentru flancul estic al NATO

  1. & „Telescopul Hubble a primit un semnal din cosmos”, pe care domnul Pârvulescu l-a primit de la americani și îl descifrează , politic, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *