Noua ediţie a Ghidului asiguratului arată că anumiți pacienți din țara noastră pot beneficia și de servicii de îngrijire la domiciliu.
Noua ediţie a Ghidului asiguratului arată că anumiți pacienți din țara noastră pot beneficia și de servicii de îngrijire la domiciliu.
Potrivit documentului emis recent de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), îngrijirile la domiciliu, care pot fi medicale sau paliative, se acordă pe baza recomandării unor medici, inclusiv a celor de familie.
Îngrijirile medicale la domiciliu sunt recomandate în cazul pacienților imobilizați 50% la pat sau fotoliu (ECOG3) sau celor complet imobilizați la pat, dependenți total de altă persoană pentru îngrijirea de bază (ECOG4).
Printre cele mai întâlnite îngrijiri medicale acordate la domiciliu se numără măsurarea parametrilor fiziologici, respectiv temperatură, puls, tensiune arterială și altele, administrarea medicamentelor, manevre terapeutice pentru evitarea complicațiilor vasculare și pulmonare, îngrijirea leziunilor și kinetoterapia.
Pacienții adulți pot beneficia de îngrijire la domiciliu pe perioada recomandată de medic, dar care nu poate fi mai mare de 90 de zile de îngrijiri în ultimele 11 luni (se pot stabili mai multe perioade).
În schimb, cei ce nu au împlinit 18 ani pot beneficia de 180 de zile de îngrijiri în ultimele 11 luni.
Un singur interval de îngrijire la domiciliu poate fi, în funcție de recomandarea medicului, de cel mult 30 de zile.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News